Θεσσαλονίκη: Πουλήθηκαν οι πίνακες του «ζωγράφου της Ειδομένης»

Όταν ο Χάσαν Χατίμπ αποφάσισε να ξεκινήσει από την πατρίδα του, τη Συρία, το δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του, ένα από τα πράγματα που τον απασχολούσε για τη ζωή που θ’ άφηνε πίσω ήταν πώς θα σώζονταν από την δίνη του πολέμου τα έργα του.

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, ο Χάσαν Χατίμπ αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην Τέχνη, είτε φιλοτεχνώντας δικά του έργα είτε διδάσκοντάς την.

Όταν ο πόλεμος  άρχισε να στοιχειώνει την περιοχή της Παλμύρας, αποφάσισε να φύγει για να δώσει στα παιδιά του την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή. Το ταξίδι, όμως, της οικογένειας Χατίμπ σταμάτησε στην Ειδομένη. Συγκεκριμένα, όταν οι Βαλκανικές χώρες  αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστούν εκεί.
Ο “ζωγράφος της Ειδομένης” όπως ονόμασαν τον Χάσαν ούτε την Ειδομένη  δεν σταμάτησε να δημιουργεί και δύο πίνακες  βγήκαν σήμερα σε δημοπρασία, στην Θεσσαλονίκη.

Πήρε την δύσκολη απόφαση  να πουλήσει τα έργα του προκειμένου να στηρίξει την οικογένειά του. Σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθειά του, βρήκε τον Σταύρο Μυρωνίδη, ιδιοκτήτη οίκου δημοπρασιών.

Ο ένας πίνακας πουλήθηκε στην τιμή των 130 ευρώ και ο άλλος στην τιμή των 140 ευρώ.

Το σύνολο των χρημάτων θα δοθεί στον Σύρο καλλιτέχνη.