Οι Βερσαλλίες μετακόμισαν στο... Τόκιο

Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μια μέρα θα μπορούσε να βυθιστεί στις Βερσαλλίες και στο περιβάλλον της Μαρίας Αντουανέτας ενώ βρίσκεται στο 52ο επίπεδο ενός πύργου από γυαλί και ατσάλι του Τόκιο;

Η Γαλλία προσφέρει στους Ιάπωνες –τους οποίους συναρπάζει η αγάπη στις τέχνες και η τραγική μοίρα της βασίλισσας–  την πρώτη μεγάλη αναδρομική που σκιαγραφεί όλη τη ζωή της και έχει δοθεί ποτέ στο εξωτερικό. Η έκθεση “Μαρία Αντουανέτα, μια βασίλισσα στις Βερσαλλίες” στο Mori Arts Center Gallery εγκαινιάστηκε προχθές και θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Η Μαρία Αντουανέτα αντιπροσωπεύει την αστραφτερή προσέγγιση και την πολυτελή ζωή της εποχής της, κάτι ιδιαίτερα γοητευτικό για μας τους Ιάπωνες”, δήλωσε η 67χρονη Ματσίκο Οσούγκι μετά την επίσκεψή της. Η γυναίκα αυτή που την διακρίνει η κομψότητα και ασχολείται με τα οικιακά, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η πρωινή φυγή στο Mori είναι επίσης η παρηγοριά για μια πολυπόθητη εδώ και 40 χρόνια επίσκεψη στις Βερσαλλίες που δεν έγινε ποτέ.

Η επισκέπτρια μπόρεσε να δει τα αντικείμενα που περιέβαλαν την λάτρη της τέχνης: πορσελάνες των Σεβρών, γιαπωνέζικες λάκες, τα έπιπλά της, το υπνοδωμάτιό της, τον ρουχισμό της, ένα πλήθος έργων ζωγραφικής της ίδιας και των οικείων της.

“Οι Ιάπωνες αγαπούν τις Βερσαλλίες και κυρίως την Μαρία Αντουανέτα”, αναφέρει η Κατρίν Πεγκάρ, πρόεδρος του δημοσίου ιδρύματος του Πύργου των Βερσαλλιών. “Είναι πολύ εμβληματικό που για πρώτη φορά στέλνονται τόσα πολλά έργα (περίπου 200) στο εξωτερικό για μια έκθεση αφιερωμένη στη Μαρία Αντουανέτα”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ