Οι ταινίες της εβδομάδας

Δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες -ίσως από τις καλύτερες της σεζόν επιφυλάσσει η κινηματογραφική αυτή εβδομάδα, σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφων. Η «Άφιξη» του Ντενί Βιλνέβ αποτελεί ένα συναισθηματικό ταξίδι επιστημονικής φαντασίας στον δρόμο που χάραξαν ταινίες όπως «Η Επαφή», ενώ οι ιταλικές «Εξομολογήσεις» συνδυάζουν χιούμορ και πολιτική

Η άφιξη
Δώδεκα διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες φτάνουν στη Γη και σταθμεύουν σε 12 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια μιας γλωσσολόγου σε μια προσπάθεια επικοινωνίας με τους εξωγήινους και κατανόησης του σκοπού της άφιξής τους. Η ταινία του Ντενί Βιλνέβ βασίζεται σε διήγημα του Τεντ Τσιάνγκ και προσφέρει ένα έντονο συναισθηματικό ταξίδι στον θεατή. Η «Άφιξη» δεν διαθέτει δράση, αλλά διαθέτει «ψυχή». Ακολουθώντας τα βήματα ταινιών όπως «Οι Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» ή «Η Επαφή», «Η Άφιξη» επικεντρώνεται στο άγνωστο εκεί έξω, στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα προς τα μέσα. Με μία εξαιρετική ερμηνεία από την Έιμι Άνταμς και με τον Βιλνέβ να επικεντρώνεται κυρίως στις εκφράσεις της ηθοποιού και στην επαφή της με τους άλλους γύρω της, η ταινία καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο συγκινητικό για την αγάπη, για εμάς, για τον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τις σεναριακές αφέλειες.

Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Πρωταγωνιστούν: Έιμι Άνταμς, Τζέρεμι Ρένερ, Φόρεστ Γουίτακερ

Οι Εξομολογήσεις
Μετά το «Ζήτω η Ελευθερία», ο Ρομπέρτο Αντό επιστρέφει με ακόμα μία πολιτική ταινία, επιλέγοντας μάλιστα τον ίδιο πρωταγωνιστή. Ο Τόνι Σερβίλο ερμηνεύει έναν καθολικό ιερέα που προσκαλείται από τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μία σύνοδο των G8 που πραγματοποιείται σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Γερμανία. Αλλά ο επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται νεκρός και οι ξένοι ηγέτες καλούνται να κατανοήσουν τι έχει συμβεί. Με χιούμορ -όπως και στην προηγούμενη ταινία του-, με εύστοχο πολιτικό σχόλιο και με μία ακόμα υπέροχη ερμηνεία από τον Τόνι Σερβίλο, οι Εξομολογήσεις είναι μία ταινία για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή από έναν σκηνοθέτη που την κατανοεί και τη χειρίζεται πολύ καλά.

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Αντό
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Κόνι Νίλσεν, Πιερφραντσέσκο Φαβίνο, Ντανιέλ Οτέιγ, Λαμπέρ Ουίλσον

Οδύσσεια

Από τις πρώτες του καταδύσεις, μέχρι την κορυφή και την αναγνωρισιμότητα, η «Οδύσσεια» του Ζερόμ Σαλ αφηγείται την ιστορία του Ζακ Κουστώ και της οικογένειάς του: Οι δυσκολίες, οι συγκρούσεις με τον γιο Φιλίπ, οι φιλοδοξίες του Κουστώ και η κατανόηση ότι το περιβάλλον απειλείται βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας, η οποία ξεκινά ως μία μάλλον αδιάφορη βιογραφία για να εξελιχθεί στη συνέχεια -μετά την αναγνωρισιμότητα του Κουστώ- σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Ο Λαμπέρ Ουίλσον κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά είναι ο Πιέρ Νινέ εκείνος που ξεχωρίζει από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, αποκαλύπτοντας πλήρως την οργή της νέας γενιάς για τα λάθη της προηγούμενης. Η ταινία διαθέτει και αρκετές εντυπωσιακές σκηνές (στην Ανταρκτική ή στον βυθό).

Σκηνοθεσία: Ζερόμ Σαλ
Πρωταγωνιστούν: Λαμπέρ Ουίλσον, Πιέρ Νινέ, Οντρέι Τοτού

Αμερικανικό Ειδύλλιο
Ο Σέιμουρ «Σουηδός» Λιβόβ παντρεύεται την πανέμορφη Ντον. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ζωή στις ΗΠΑ μοιάζει να κυλά ήσυχα. Η κόρη του Λιβόβ αποδεικνύεται επαναστατικό πνεύμα και όταν θεωρείται ύποπτη για μία τρομοκρατική επίθεση, η ζωή του «Σουηδού» θα ανατραπεί. Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ, χωρίς να καταφέρνει απόλυτα να αποδώσει το πνεύμα του συγγραφέα. Από τη μία, η απόφαση του ΜακΓκρέγκορ να κρατήσει ο ίδιος τον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν είναι και τόσο επιτυχημένη (ο Λιβόβ υποτίθεται ότι είναι ο απόλυτος αμερικανός σταρ της καθημερινότητας), ενώ η προσέγγιση -σκηνοθετικά και σεναριακά τουλάχιστον- είναι μάλλον αδιάφορη, με τα αναμενόμενα πλάνα αρχείου. Η Τζένιφερ Κόνελι είναι πολύ καλή στον ρόλο της μητέρας, αλλά εκείνη που ξεχωρίζει με την οργή και την παραίτησή της, είναι η Ντακότα Φάνινγκ.

Σκηνοθεσία: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζένιφερ Κόνελι, Ντακότα Φάνινγκ

Creepy
Αστυνομικός που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και διδάσκει πλέον σε πανεπιστήμιο, βρίσκει τον εαυτό του να ασχολείται με μία παλιά υπόθεση εξαφάνισης που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος και η σύζυγός του θα διαπιστώσουν ότι ο νέος τους γείτονας είναι μάλλον περίεργος. Ο Κιγιόσι Κουροσάουα σκηνοθετεί ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου -χρησιμοποιώντας αποχρώσεις του πράσινου και του καφέ-, το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γιουτάκα Μαεκάουα. Ωστόσο, η ταινία μοίαζει αργόσυρτη χωρίς λόγο, το μυστήριο δεν είναι και τόσο… μυστήριο, ενώ με εξαίρεση κάποιες σκηνές, η υπόλοιπη ταινία δεν είναι υπερβολικά πρωτότυπη.

Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάουα
Πρωταγωνιστούν: Χιντετότσι Νισιτζίμα, Γιούκο Τακεούτσι, Τερουγιούκι Καγκάουα

Office Christmas Party
Μεγαλοστέλεχος μίας επιτυχημένης εταιρείας θέλει να κλείσει το παράρτημα στο οποίο εργάζεται ο άσωτος αδελφός της. Εκείνος, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του παραρτήματος, προσπαθούν «να πιάσουν την καλή» και να πείσουν το στέλεχος μιας άλλης επιχείρησης να συνεργαστεί μαζί τους. Ο τρόπος για να γίνει αυτό θεωρούν ότι είναι ένα ξέφρενο πάρτι. Η τυπική κωμωδία της χριστουγεννιάτικης σεζόν αποτελεί μία συρραφή από σκηνές για σωματικές εκκρίσεις, κατανάλωσης αλκοόλ και κολεγιακό χιούμορ. Μια από τα ίδια δηλαδή, σε μία ταινία που σκηνοθετούν οι δημιουργοί του Blades of Glory (Ουίλ Σπεκ και Τζος Γκόρντον). Οι μόνοι που φαίνεται να διασώζονται κάπως είναι ο Τ.Τζ.Μίλερ και η Ολίβια Μαν.

Σκηνοθεσία: Ουίλ Σπεκ, Τζος Γκόρντον
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Άνιστον, Τζέισον Μπέιτμαν, Τ.Τζ. Μίλερ, Ολίβια Μαν, Κέιτ ΜακΚίνον

Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη
Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Στέλλα δίνει παραστάσεις sex show σε έναν κινηματογράφο που έχει μετατραπεί σε στριπτιτζάδικο. Εκεί θα τη γνωρίσει ένας γερασμένος playboy, ο Νίκος, ο οποίος θα την ερωτευτεί. Την ίδια στιγμή τα παιδιά τους, η Φανή και ο Έκτορας θα ερωτευτούν και αυτά. Ο Κώστας Ζάπας κάνει το δικό του είδος σινεμά στρέφοντας την κάμερά του στο περιθώριο. Πολλές φορές πετυχαίνει να σοκάρει και να προβληματίσει, ωστόσο στην τελευταία του ταινία δυσκολεύεται να προσεγγίσει τον θεατή -και ας προσπαθεί αυτή να είναι η πιο φιλική προς τον θεατή ταινία του. Όσοι θαυμάζουν το σινεμά του Ζάπα μάλλον θα πειστούν.

Σκηνοθεσία: Κώστας Ζάπας
Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπαθεμελή, Ερρίκος Λίτσης, Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Πουλικάκος