Ολιβερ Στόουν: «Η Ουκρανία, ο Γιανουκόβιτς και ο ρόλος της CIA»

της Μάρως Βακαλοπούλου

Την απάντηση για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία πιστεύει ότι έχει ο Ολιβερ Στόουν, ο πολυβραβευμένος αμερικανός σκηνοθέτης.

Οπως πληροφόρησε ο ίδιος όσους τον παρακολουθούν στο Facebook, πρόσφατα βρέθηκε στη Μόσχα για μία συνέντευξη με τον πρώην ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στη Ρωσία. Η συνέντευξη αυτή, σύμφωνα με τον Στόουν, είναι μέρος της νέας του δουλειάς, ενός ντοκιμαντέρ για την Ουκρανία στα Αγγλικά.

Αφότου κουβέντιασε αρκετές ώρες με τον Γιανουκόβιτς, ο Στόουν πείστηκε ότι πίσω από τα τραγικά γεγονότα και τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές που έβαψαν με το αίμα τους τη Μεϊντάν πέρσι τον Φεβρουάριο – λίγο προτού ο Γιανουκόβιτς συμφωνήσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και τελικά εγκαταλείψει σε μια νύχτα το Κίεβο – ήταν «δάκτυλος της CIA».

Ο αμερικανός σκηνοθέτης κάνει λόγο για πάγια τακτική των ΗΠΑ, τη φερόμενη «Αλλαγή Καθεστώτος 101», και σε αυτήν αποδίδει την ανατροπή του «νόμιμου πρόεδρου της Ουκρανίας» – όπως αποκαλεί τον Γιανουκόβιτς.

«Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν στο ντοκιμαντέρ. Μοιάζει σαφές ωστόσο ότι οι λεγόμενοι “ελεύθεροι σκοπευτές”, οι οποίοι σκότωσαν 14 αστυνομικούς, τραυμάτισαν περίπου 85 και σκότωσαν 45 ακόμη πολίτες, ήταν υποκινητές από εξωτερικό παράγοντα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Στόουν στον λογαριασμό του στο Facebook, ανεβάζοντας παράλληλα μία φωτογραφία του να γελά πλάι στον Γιανουκόβιτς.

Λίγο – πολύ, ο Στόουν απηχεί την άποψη του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία: χαρακτηρίζει τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση στην Ουκρανία «ακραίους νεοναζί» και επιμένει ότι αυτό που «η Δύση ήθελε να περάσει ως η “Ρωσία στην Κριμαία” ήταν στην πραγματικότητα οι “ΗΠΑ στην Ουκρανία”».

Ο Ολιβερ Στόουν είναι από τους πιο γνωστούς επικριτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, έχοντας υποστηρίξει ανοιχτά στο παρελθόν τον Ούγκο Τσάβες, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Γιασέρ Αραφάτ, τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και τον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην υπάλληλο της NSA ο οποίος αποκάλυψε το εύρος των αμερικανικών παρακολουθήσεων – και «πρωταγωνιστή» της ταινίας που έχει στα σκαριά.

Για τον Στόουν λοιπόν, η κρίση στην Ουκρανία «θυμίζει το πραξικόπημα του 2002 στη Βενεζουέλα», όταν ο Τσάβες εκδιώχθηκε προσωρινά αφότου βενεζουελάνοι διαδηλωτές έπεσαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών από κυβερνητικά κτίρια.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το εκτενές σχόλιο του αμερικανού σκηνοθέτη σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ηχησε σαν μουσική στα αυτιά του Κρεμλίνου και «έπαιξε» σε όλα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Δύση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μία ημέρα μετά (Παραμονή Πρωτοχρονιάς), ο Στόουν επανήλθε με ένα νέο μήνυμα στο Facebook, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι μοναδικός του στόχος είναι να παρουσιάζει μία ευρύτερη εικόνα των γεγονότων.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υπογραμμίζει, μπορεί να είναι ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος στην Ιστορία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει μία δραματική ιστορία στη διαφθορά εξάλλου. Δεν είναι αυτό που απασχολεί τον Στόουν – προφανώς διότι δεν είναι Ουκρανός. Αυτό που τον απασχολεί είναι με ποιον τρόπο ο Γιανουκόβιτς απομακρύνθηκε από το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/world/article/5194826/oliber-stooyn-h-oykrania-o-gianoykobits-kai-o-rolos-ths-cia/