Σάλο προκάλεσε η γκέι σκηνή από την ταινία «Η πεντάμορφη και το τέρας» (εικόνες & video)

Μπορεί να βγαίνει στις αίθουσες των κινηματογράφων στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο η ταινία «Πεντάμορφη και το Τέρας» έχει ήδη προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, καθώς σε μια σκηνή υπάρχει υπαινιγμός για μια αναδυόμενη σχέση γκέι, μεταξύ δύο εκ των ηρώων. Ήδη ΗΠΑ, Ρωσία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη έχουν δηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά τους είτε με απαγορεύσεις προβολής, είτε ακόμα και με αναφορές σε «ομοσεξουαλική προπαγάνδα».

Η σκηνή εκτυλίσσεται μεταξύ των Josh Gad και Luke Evans, με τον Gad να δίνει ενδιαφέρον για τον ήρωα Γκαστόν, τον οποίο και ενσαρκώνει ενσαρκώνει ο Evans.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

gay2_6

gay5_5

belle2_1-jpg

belle3_1

Οι πρώτες αντιδράσεις για την γκέι σκηνή ήρθαν από την Ρωσία, με τον βουλευτή, Vitaly Milonov να απαιτεί την απαγόρευση της προβολής της ταινίας στη Ρωσία. Και ο λόγος;

Σύμφωνα με τον κ. Milonov: «…κάνει μια ωμή και ντροπιαστική προπαγάνδα για ανώμαλες σεξουαλικές σχέσεις».

Ο Vitaly Milonov, μπορεί να μην έχει δει την ταινία, ωστόσο κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού να πάρει μέτρα, καθώς και να την απαγορεύσει αν αποδειχθεί ότι περιέχει «στοιχεία ομοσεξουαλικής προπαγάνδας».

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που είχε εισάγει στη Δούμα, τον νόμο του 2013 που καταδικάζει ποινικά κάθε προπαγάνδα ομοφυλοφιλική ενώπιον ανηλίκων και είχε ζητήσει να απαγορευθεί η είσοδος στη Ρωσία στο αφεντικό της Apple, Τομ Κουκ, ο οποίος δηλώνει ομοφυλόφιλος.

Όμως «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», στην οποία πρωταγωνιστεί η Εμμα Τόμσον, δεν προκαλεί σάλο μόνο στη Ρωσία.

Ένας κινηματογράφος στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλλει την ταινία, ενώ και ο ευαγγελιστής πάστορας, Franklin Graham κάλεσε τους πιστούς να την μποϊκοτάρουν.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Bill Condon παραδέχτηκε ότι η ταινία περιέχει «την πρώτη στιγμή, ανοιχτά γκέη» στην ιστορία των έργων Disney. «Είναι μια ωραία και μοναδική στιγμή σε μια ταινία Disney», συμπλήρωσε.

Οι Josh Gad και Luke Evans:

gaya

Από την άλλη πλευρά, οι κριτικοί κινηματογράφου που είδαν την ταινία έγραψαν ότι δεν υπάρχει πραγματικά σχέση γκέη, αλλά ένα πιθανό υπονοούμενο, ενώ πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο σχολίασαν ότι είναι περίεργο μια πιθανή ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ανδρών να σοκάρει περισσότερο από τη σχέση μεταξύ μιας νεαρής κοπέλας και ενός τριχωτού τέρατος.

Η Audra McDonald, υπεύθυνη για το κάστινγκ της ταινίας, υπογράμμισε: «Η Disney δεν κάνει τίποτα το επαναστατικό. […] Οι ομοφυλόφιλοι πάντα υπήρξαν, τα ετερόφιλα ζευγάρια πάντα υπήρξαν. Το μόνο πράγμα που κάνει αυτή η ταινία είναι να οδηγεί τα φώτα πάνω τους. Στο κάτω κάτω εκπροσωπούν τον κόσμο όπως είναι πραγματικά. Πιστεύω ότι είναι ταυτόχρονα καλλιτεχνικό και απαραίτητο».

Ωστόσο κάτι παραπάνω από πύρινος μπορεί να χαρακτηριστεί ο λόγος του πάστορα, Franklin Graham, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Προσπαθούν να επιβάλλουν την ομοφυλοφιλία στην καρδιά και το πνεύμα των παιδιών μας. Προσοχή! […] Η Disney έχει το δικαίωμα να κάνει ταινία και κινούμενα σχέδια. Είμαστε μια ελεύθερη χώρα. Αλλά ως χριστιανοί, έχουμε επίσης το δικαίωμα να στηρίζουμε την κοινωνία μας. Ελπίζω όλοι οι χριστιανοί να πουν όχι στην Disney».

bellea

Ενώ στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες ενός σινεμά drive-in ανακοίνωσαν ότι δεν θα προβάλλουν την ταινία: «Αν δεν μπορώ να δω μια ταινία με τον Θεό ή τον Ιησού δίπλα μου, τότε δεν έχω κανέναν λόγο να την δείξω. Είμαστε πάνω απ’όλα χριστιανοί και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε όσα μας διδάσκει η Βίβλος».

Την συγκεκριμένη σκηνή αποφάσισαν να κόψουν και στην Μαλαισία, μια χώρα με πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου λογοκρισίας (LPF), Abdul Halim Abdul Hamid, δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα “The Star” ότι το έργο μπορούσε να προβληθεί «με μια μικρή λογοκρισία».

Η ταινία επικρίθηκε και στην Σιγκαπούρη, με την χριστιανική κοινότητα να κατηγορεί την Disney ότι παρακάμπτει «τις υγιείς και κυρίαρχες αξίες».

«Είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους», δήλωσε ο επίσκοπος Rennis Ponniah, πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου εκκλησιών της Σιγκαπούρης.

Σημειώνεται πως η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην Μαλαισία και την Σιγκαπούρη, ενώ επιφέρει ποινές φυλάκισης και στις δύο αυτές χώρες.