Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ πίσω από τις κάμερες

Η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών για τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού που προβάλλεται ανελλιπώς επί σειρά ετών στην ελληνική τηλεόραση είναι “ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” του Φράνκο Τζεφιρέλι. Έχει βραβευτεί με Emmy Award και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες θρησκευτικές παραγωγές στην ιστορία της τηλεόρασης.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και παραλειπόμενα από τα γυρίσματα. Σύμφωνα με αυτά, ο Τζεφιρέλι ήθελε πάση θυσία να αποφύγει τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου. Αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τον Σερ Λόρενς Ολίβιε, ενώ όταν ο παραγωγός της σειράς Dyson Lovell ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει 30.000 δολάρια την εβδομάδα, όλοι οι μεγάλοι σταρ του κόσμου κατέφθασαν. Έτσι, στο καστ εντάχθηκαν οι: Αν Μπάνκροφτ, Κλαούντια Καρντινάλε, Τζέιμς Μέισον, Κρίστοφερ Πλάμερ, Άντονι Κουίν, Φερνάρντο Ρέι, Ροντ Στάιγκερ, Πίτερ Ουστίνοφ, Μάικλ Γιόρκ, Ολίβια Χάσεϊ στον ρόλο της Παρθένου Μαρίας.

Ο βρετανός ηθοποιός Robert Powell έκανε δοκιμές για τον ρόλο του Ιούδα. Ωστόσο, τα γαλάζια μάτια του οδήγησαν τον Φράνκο Τζεφιρέλι να τον χρησιμοποιήσει για τον ρόλο του Ιησού. Έμενε μόνο να…μαυρίσει στον ήλιο όπερ και εγένετεο.

Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Τα γυρίσματα της σειράς διήρκεσαν έναν χρόνο και πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία και το Μαρόκο. Για να γίνουν όμως, είχαν προηγηθεί τρία χρόνια προετοιμασίας.

«Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία» έχει δηλώσει ο Ρόμπερτ Πάουελ για το ρόλο του στη σειρά.

«Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήμουν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχα επιβάλλει στον εαυτό μου, πριν από το γύρισμα, για να φαίνομαι όσο πιο «ρεαλιστικός» μπορούσα» πρόσθεσε.

«Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι΄ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί» λέει ο Powell.

«Πραγματικά ελπίζω στο μνημόσυνό μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως «τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού» σημειώνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής.