Ο "Καζαντζάκης" του Γιάννη Σμαραγδή κέρδισε τις εντυπώσεις και στο Λονδίνο!

Εκδήλωση με τίτλο Το Ελληνικό Φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Hellenic Centre στο Λονδίνο την Δευτέρα 22 Μαΐου, επ’ ευκαιρία του έτους 2017, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Έτος Καζαντζάκη για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Το κοινό παρακολούθησε με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα κατάνυξης την ομιλία του σκηνοθέτη καθώς και την προβολή σκηνών από την νέα του ταινία, χειροκροτώντας στο φινάλε παρατεταμένα και με ενθουσιασμό.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, συντοπίτης του μεγάλου συγγραφέα, με τον επιβλητικό λόγο του αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει στις εικόνες της ταινίας του το φως της Κρήτης, το Αττικό φως καθώς και το φως του Αιγαίου.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αγγλία και του Υπουργείου Προεδρίας της Κύπρου καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στην Αγγλία. Ο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την βραδιά με ένα χαιρετισμό για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριος Ευριπίδης Ευρυβιάδης χαιρέτισε ο ίδιος την εκδήλωση και ακολούθως εκφώνησε χαιρετισμό του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων Κυπρίων του Υπουργείου Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, κυρίου Φώτη Φωτίου.

Στην συνέχεια και πριν πάρουν τον λόγο οι κύριοι ομιλητές, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου, με μικρό χαιρετισμό εξέφρασε την θετική εμπειρία της από την συμμετοχή της στην ταινία και στην συνέχεια ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου για την αφιερωμένη βραδιά στον μεγάλο οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη,

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, υπέρτιμος και έξαρχος Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, κύριος Γρηγόριος, η κυρία Μέμα Λεβέντη, ο καθηγητής κύριος Ευάγγελος Μαρκόπουλος, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή κ.ά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της AEGEAN, του ΕΟΤ, καθώς και την υπέροχη φροντίδα και φιλοξενία της κυρίας Αγάθης Καλησπέρα, Διευθύντριας του Hellenic Centre του Λονδίνου, σημαντικού πολιτισμικού κόμβου για τον ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.