74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Έναρξη με Αλεξάντερ Πέιν και «Downsizing»

Με το «Downsizing», το επιστημονικής φαντασίας κωμικό δράμα του Αλεξάντερ Πέιν, ανοίγει σήμερα (30/8) το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που φέτος φιλοξενεί πολυαναμενόμενες ταινίες γνωστών δημιουργών όπως των Ντάρεν Αρονόφσκι, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Τζορτζ Κλούνεϊ και Αμπντελατίφ Κεσίς, καθώς και λαμπερές συμμετοχές στο δεκαήμερο πρόγραμμα του.

Από ελληνικής πλευράς, παγκόσμια πρεμιέρα στην 74η Μόστρα θα κάνει η «8η Ήπειρος», η τρίτη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη που θα προβληθεί στις ειδικές προβολές του τμήματος των «Οριζόντων» («Orizzonti»). Μάλιστα, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει διπλή παρουσία στη φετινή διοργάνωση, καθώς είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής «Lion of the Future» που θα βραβεύσει την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα.

Στο ίδιο τμήμα («Orizzonti»), το ελληνικό ενδιαφέρον έλκει και μια ακόμη μικρού μήκους ταινία: το «Astrometal» του Ευθύμη Κόζεμουντ Σανίδη, με τους Μιχάλη Σαράντη, Θάλεια Παπακώστα και Γιάννη Νιάρρο. Στο διαγωνιστικό τμήμα «Lion of the future» παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει και το «The Gulf», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Εμρέ Γιεκσάν, που είναι μια συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας και Ελλάδας.

Τον Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, διεκδικούν συνολικά 21 ταινίες. Ανάμεσα τους βρίσκονται το «mother!»- το ψυχολογικό θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι με τους Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Μισέλ Φάιφερ, η μαύρη κωμωδία του Τζορτζ Κλούνεϊ «Suburbicon» σε σενάριο των αδερφών Κοέν, το «The Shape of Water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (μια ρομαντική monster movie στη Νέα Υόρκη του Ψυχρού Πολέμου), το «Downsizing» του Ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν που θ’ ανοίξει και την 74η Μόστρα, αλλά και το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, με την ήδη φαβορί για βραβείο ερμηνείας, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ