Ξεκινά σήμερα το 30ο Πανόραμα του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - Τι θα δούμε

Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια του με ένα πρόγραμμα γεμάτο συναρπαστικές πρεμιέρες και κλασσικά αφιερώματα. Οι προβολές θα διεξαχθούν 19-25/10 στον κινηματογράφο «Ααβόρα», και 26/10-1/11 στον κινηματογράφο «Έλλη»..

Φετινοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν και ο Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κριστόφ Ζανούσι.

Η τελετή έναρξης κηρύσσεται απόψε, στις 7.30μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την προβολή του βωβού αριστουργήματος του D.W. Griffith «Μισαλλοδοξία» με ζωντανή μουσική συνοδεία από τους Νίκο Πλάτανο, Τηλέμαχο Μούσα και Νίκο Γιούσεφ. Διατίθενται και εισιτήρια για το κοινό.

Το πρόγραμμα για τους σινεφίλ όπως πάντα πλούσιο:

– ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Τα φετινά βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), ενώ το βραβείο κοινού, όπως κάθε χρόνο, επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».
Οι προβολές του διαγωνιστικού θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Έλλη από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα επιλεγμένες ταινίες από την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα παιχτεί στη χώρα μας: «Without name» του Lorcan Finnegan (Ιρλανδία), «Corporate» του Nicolas Silhol (Γαλλία), «Arrhythmia» του Boris Khlebnikov (Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία), «Μarita» του Cristi Iftime (Ρουμανία), «L’Intrusa» του Leonardo di Costanzo (Ιταλία, Eλβετία, Γαλλία), «Una Famiglia» του Sebastiano Riso (Ιταλία), «Re-Inventing Martin» της Anne Fontaine (Γαλλία), «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» Παννίκου Χρυσάνθου (Κύπρος).
Η έναρξη του Διαγωνιστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Έλλη (8.15 μ.μ.) με την προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου. Η ταινία άντλησε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης.

– ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΥΚΙΝΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ
Μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού που περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματά του. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ειδική έκδοση για τον Βισκόντι. Θα προβληθούν οι ταινίες: Death in Venice («Θάνατος στη Βενετία»), Conversation Piece («Η γοητεία της αμαρτίας»), Bellissima, Ossessione («Διαβολικοί εραστές»), La terra trema («Η γη τρέμει»), Senso («Έτσι τέλειωσε μια μεγάλη αγάπη/Σένσο»), Rocco e sui fratteli («Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του»), Gatopardo(«Γατόπαρδος»), Notti Bianchi («Λευκές νύχτες»), l’ innocente («Ο αθώος»).

– Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟΥ
Το Πανόραμα και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, μας προτείνουν ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου στην σύγχρονη ιστορία του. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές ταινίες:
1982 – Η κατάσταση των πραγμάτων, Β.Βέντερς
1986 – Down by Law, Τζ.Τζάρμους
1994 – Τέλος εποχής, Α.Κόκκινος
1997 – Αθώο σώμα, Ν. Κορνήλιος
1997 – No sympathy for the devil, Δ. Αθανίτης
1997 – No budget story, Ρ.Χαραλαμπίδης
1998 – Following, Κρ.Νόλαν
1999 – Juha, Α.Καουρισμάκι
2001 – Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω, Γ.Φάγκρας
2007 – Control, Α.Κόρμπιν
2010 – Μαχαιροβγάλτης, Γ.Οικονομίδης
2012 – Tabu, Μ.Γκομέζ
2015 – Μικρή άρκτος, Ε.Χρονοπούλου
2016 – Ρισάλτο, Β.Βαφέας

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί και η μικρού μήκους μαυρόασπρη ταινία του κύπριου Μιχάλη Χαπέσιη «Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή», που διακρίθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας.

– BLACK BEAUTY
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Γοητεία του Μαυρόασπρου» εντάσσεται η εικαστική έκθεση “Black Beauty” στη γκαλερί “ΣτοART” στην Στοά Κοραή. Nέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τον μαυρόασπρο κινηματογράφο. Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Διάρκεια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου.

– 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το φετινό Πανόραμα γιορτάζει μαζί και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA). Για τον εορτασμό αυτό έχει επιλεγεί ένας αριθμός βραβευμένων από την EFA ταινιών –ανάμεσά τους και το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μαζί μας θα είναι και ο διάσημος πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Κριστόφ Ζανούσι. Θα προβληθούν τα φιλμ: «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ, «Riff Raff» του Κεν Λόουτς, «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Όλα για τη μητέρα μου» του Πέντρο Αλμοδόβαρ και «Gomorra» του Ματέο Γκαρόνε.

– ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Το καθιερωμένο πρόγραμμα «Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή» θα παρουσιάσει και φέτος πολυαναμενόμενες avant premieres απ’ όλο τον κόσμο: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Raoul Peck (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο), «Discreet» του Travis Mathews (HΠΑ), «Mπαϊ Mπαϊ Germany» του Sam Garbarski (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) και «Posoki» του Stephan Komandarev (Βουλγαρία, Γερμανία, ΠΓΔΜ).

– ΛΗΞΗ-ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στην Έλλη (8 μ.μ.) με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού προγράμματος από τις επιτροπές της Fipresci, της Π.Ε.Κ.Κ και των αναγνωστών του «Αθηνοράματος».

Συνεχίζοντας μια παράδοση τριών δεκαετιών, το Πανόραμα θα τιμήσει και φέτος προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στην 7η τέχνη. Φέτος τιμητικά βραβεία θα λάβουν οι: Αλεξάντερ Πέιν, Κριστόφ Ζανούσι, Γιάννης Οικονομίδης και Βαγγέλης Μουρίκης.

Στην συνέχεια, θα προβληθεί σε αβαν πρεμιέρ η ταινία «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Raoul Peck (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο). Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και εστιάζει στην γνωριμία του 26χρονου Καρλ Μαρξ με τον Ένγκελς στο Παρίσι, το 1844. Μεταξύ λογοκρισίας, καταστολής της αστυνομίας, ταραχών και πολιτικών αναταράξεων, μαζί θα οδηγήσουν το εργατικό κίνημα στη σύγχρονη εποχή.

– ΜΑSTERCLASSES ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΪΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΙΣΤΟΦ ΖΑΝΟΥΣΙ

* Ο Αλεξάντερ Πέιν θα συνομιλήσει με το κοινό την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, σε ώρα και χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα στο panoramafest.org

* Ο Κριστόφ Ζανούσι θα δώσει το δικό του masterclass στον ΙΑΝΟ την Τετάρτη 1/11 (12 μ.μ.).

Η είσοδος είναι ελεύθερη και στα δύο event.

– ΜΙΝΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ
Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του σημαντικού έλληνα δημιουργού που τον Φλεβάρη έφυγε από κοντά μας, το Πανόραμα θα προβάλλει ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη για την κινηματογραφική πορεία του Ν.Κούνδουρου, με αποσπάσματα και από τις 12 ταινίες του αλλά και με στιγμιότυπα από τα γυρίσματα.

– ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου υποστηρίζει την μικρού μήκους ταινία και δίνει βήμα στους σπουδαστές δύο φιλόδοξων κινηματογραφικών σχολών, του New York College και της Horme Pictures, να δείξουν στο κοινό τις πρώτες τους κινηματογραφικές αναζητήσεις. Στην 30η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ θα προβάλλει δέκα ταινίες μικρού μήκους που αναδεικνύουν την μεγάλη θεματική αλλά και αισθητική γκάμα αναζητήσεων των νέων κινηματογραφιστών.

30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς.
Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.
Στα 30 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει, εκτός από μια μεγάλη μερίδα προσωπικοτήτων από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες από το εξωτερικό όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κώστας Γαβράς, Φραντζέσκο Ρόσι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βαρντά και Μαξ φον Σίντοφ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΑΒΟΡΑ
Ιπποκράτους 180
(πλησ. σταθμός ΜΕΤΡΟ: Αμπελόκηποι)
Τηλ: 210-6423271

ΕΛΛΗ
Ακαδημίας 64
(σταθμός ΜΕΤΡΟ: Πανεπιστήμιο)
Τηλ.: 210-363 2789

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
(σταθμός ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής)
Τηλ.: 210 7282000, 210 7282333

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 5€ (εξαιρείται η έναρξη)| Κάρτα διαρκείας 5 προβολών: 15€

Όπως κάθε χρόνο, δίνουμε τη δυνατότητα σε ανέργους και ΑΜΕΑ να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός μας. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Περισσότερα: www.panoramafest.org