«Ραντεβού Εκεί Ψηλά», του Αλπέρ Ντιποντέλ - Από αύριο (22/3) στις κινηματογραφικές αίθουσες

Όλα ξεκινούν στο Μαρόκο τον Νοέμβριο του 1920, όταν ένας άνδρας ανακρίνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα. Είναι ο Αλμπέρ Μαγιάρ (τον υποδύεται ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αλπέρ Ντιποντέλ), ένας βετεράνος που έχει να αφηγηθεί «μια μεγάλη και περίπλοκη ιστορία» που ξεκινά στις 9 Νοεμβρίου 1918 στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Κανείς δεν ήθελε να πολεμήσει», καθώς «το να πεθαίνει κανείς τελευταίος, είναι ακόμα πιο ηλίθιο από το να πεθάνει πρώτος», αφηγείται ο Αλμπέρ. Κανείς εκτός από τον υπολοχαγό Πραντέλ (Λορέν Λαφίτ), έναν άνθρωπο φτιαγμένο για τον πόλεμο, έναν άνθρωπο που οι Γάλλοι στρατιώτες φοβόντουσαν πιο πολύ κι από τους Γερμανούς.

Ο υπολοχαγός Πραντέλ, αποφεύγοντας την επικείμενη ανακωχή και διατάζοντας μια άσκοπη επίθεση, καταστρέφει κυριολεκτικά τις ζωές τους καθώς καταφεύγει σε δολοφονικές αδικοπραξίες. Στα ερείπια του μακελειού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ είναι ήδη σχεδόν θαμμένος, ο Αλμπέρ θα σωθεί από τον σύντροφό του Εντουάρ (Nαουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ). Ο τελευταίος όμως δεν θα σταθεί τόσο τυχερός, αφού ένα βλήμα που ανατινάζεται μπροστά του τον αφήνει με ένα τερατώδες παραμορφωμένο πρόσωπο. Ο Αλμπέρ, για πάντα ευγνώμων, τον φροντίζει, παρέχοντάς του μορφίνη και μια ψεύτικη ταυτότητα, καθώς ο Εντουάρ, συντετριμμένος από το παρουσιαστικό του, προτιμά να θεωρείται νεκρός παρά ζωντανός από την πλούσια οικογένειά του και ειδικά από τον πατέρα του (Νιλς Άρεστραπ) που πάντα τον απέρριπτε για την καλλιτεχνική του φύση. Οι ζωές των πρωταγωνιστών θα συγκλίνουν δραματικά σε ένα αποκαλυπτικό, δυναμικό και, ταυτόχρονα, λυτρωτικό φινάλε.

Η ταινία επιλέγει να απομακρυνθεί σταδιακά από τον ρεαλισμό για να εστιάσει στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της που χαρακτηρίζονται από έναν πόλεμο που συνεχίζεται μέσα τους ακόμα και μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα. Βίαιες ζωές, κερδοσκόποι, συγκρούσεις και η φρενήρης αρχή της δεκαετίας του ’20 σε ένα πλούσιο σε εικόνα και λόγο κινηματογραφικό έργο.

Από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη
Η ταινία του Αλμπέρ Ντιποντέλ είναι βασισμένη μυθιστόρημα του Πέρ Λεμέτρ «Καλή Αντάμωση Εκεί Ψηλά» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μίνωας. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ενώ το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt που αποτελεί το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 600.000 αντίτυπα, ενώ βρίσκεται ακόμη στη λίστα με τα ευπώλητα βιβλία, έξι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία.
Το μυθιστόρημα «Καλή Αντάμωση Εκεί Ψηλά» εκτυλίσσεται στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στη Γαλλία, τον οποίο ο συγγραφέας αναπαριστά αριστοτεχνικά. «Έγραψα ένα μυθιστόρημα όχι για τον πόλεμο, αλλά για το τέλος του πολέμου, που ήταν μια στιγμή διαφορετική και πολύ ιδιαίτερη στην Ιστορία. Αυτός ο πόλεμος δεν είχε προηγούμενο, ήταν μοναδικός. Στη μνήμη του ανθρώπου δεν θα υπάρξει ποτέ κάτι αντίστοιχο. Είναι μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας μας, όπως άλλωστε είναι μέρος και της κουλτούρας κάθε Γάλλου. Είναι μια ανεξάντλητη πηγή ιστοριών που ασκεί ιδιαίτερη έλξη στους μυθιστοριογράφους. Άλλωστε, από τότε διαμορφώθηκε και η Ευρώπη του σήμερα» αναφέρει σε συνέντευξή του ο συγγραφέας.
Παίρνοντας ως βάση το επιτυχημένο βιβλίο του Λεμέτρ, ο Αλμπέρ Ντιποντέλ υπογράφει και σκηνοθετεί το «Ραντεβού Εκεί Ψηλά», ενώ κρατά και πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο χαρισματικός καλλιτέχνης, που στο παρελθόν έχει τιμηθεί ξανά με υποψηφιότητες στα βραβεία César, τόσο για το συγγραφικό/σκηνοθετικό όσο και για το ερμηνευτικό του έργο, είναι ένα αδιαμφισβήτητο ταλέντο που ξεδιπλώνεται μέσα από τη συγκεκριμένη ταινία που αποτελεί και το πιο φιλόδοξο εγχείρημά του.

22 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την Odeon

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αλμπέρ Ντιποντέλ
Σενάριο: Αλμπέρ Ντιποντέλ
Παίζουν: Nαουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Λορέν Λαφίτ, Νιλς Άρεστραπ, Μελανί Τιερί