Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση - Έρχεται 30 Αυγούστου στους κινηματογράφους

Ακόμη και τα πράγματα που κάνεις με τις καλύτερες προθέσεις είναι ικανά να γυρίσουν πίσω και να σε στοιχειώσουν. Στο «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση», ο Ίθαν Χαντ (Τομ Κρουζ) και τα μέλη της ομάδας IMF (Άλεκ Μπάλντουιν, Σάιμον Πεγκ, Βινγκ Ρέιμς) συντάσσονται με γνώριμους συμμάχους (Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Μισέλ Μόναγκαν), καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μετά από μια αποστολή που πήγε στραβά. Χένρι Κάβιλ, Άντζελα Μπάσετ και Βανέσα Κίρμπι συμπληρώνουν το δυναμικό καστ, ενώ ο Κρίστοφερ Μακουάρι επιστρέφει στο τιμόνι της σκηνοθεσίας.

Το ταξίδι του Ίθαν Χαντ

Tα τελευταία 20 χρόνια, ο Τομ Κρουζ πρωταγωνιστεί, κάνει την παραγωγή αλλά και τα πιο απίθανα stunts στο κινηματογραφικό φαινόμενο «Επικίνδυνη Αποστολή» που, με συνολικές εισπράξεις 2.8 δις δολάρια παγκοσμίως, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise στην ιστορία του σινεμά. Η έκτη ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση» αποτελεί την κορύφωση όλων των προηγούμενων, τόσο σε επίπεδο δράσης, όσο και πλοκής. «Θα δείτε χαρακτήρες από το παρελθόν να επιστρέφουν και ανοιχτές υποθέσεις να κλείνουν», αναφέρει ο πρωταγωνιστής.

Από το 1996, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία μέχρι σήμερα, η συμμετοχή του Τομ Κρουζ έχει υπάρξει καθοριστική. «Ο Τομ κρατά τη φλόγα ζωντανή. Ξέρει τον Ίθαν Χαντ και τι τον καθιστά ελκυστικό χαρακτήρα, με έναν αληθινά ενστικτώδη τρόπο», αναφέρει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Μακουάρι. Στο «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση», ο σκηνοθέτης εξερευνά την πιο σκοτεινή και ανθρώπινη πλευρά του Ίθαν Χαντ και τη σχέση του με άλλους χαρακτήρες, τη στιγμή που τα stunts παίρνουν… φωτιά.

Κατ΄ επιθυμία του Τομ Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος (για το Συνήθεις Ύποπτοι) Κρίστοφερ Μακουάρι έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης που σκηνοθετεί ξανά ταινία της σειράς, μετά το «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος» το 2015. «Χαρακτηριστικό στοιχείο της ‘’Επικίνδυνης Αποστολής’’ είναι ότι κάθε ταινία έχει διαφορετικό σκηνοθέτη. Όταν ο Τομ μου ζήτησε να επιστρέψω, είπα ναι με την προϋπόθεση να αλλάξω εντελώς την οπτική γλώσσα από την προηγούμενη ταινία. Ήθελα όσοι έχουν δει το ‘’Μυστικό Έθνος’’ και την ‘’Πτώση’’ να αισθάνονται ότι τα σκηνοθέτησαν διαφορετικοί άνθρωποι», αναφέρει ο Μακουάρι.

Η IMF και οι άλλοι

Βασικός πυρήνας όλων των ταινιών είναι η εξειδικευμένη ομάδα κατασκοπείας της IMF. Στο «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση», την IMF και τον Ίθαν Χαντ πλαισιώνουν ο αξιαγάπητος κωμικός Σάιμον Πεγκ, ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Βινγκ Ρέιμς και ο απίθανος Άλεκ Μπάλντουιν, που από διευθυντής της CIA γίνεται πια διευθυντής της IMF.

Στην ταινία θα δούμε και τέσσερις δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες που ερμηνεύουν τέσσερις υπέροχες ηθοποιοί: η Μισέλ Μόναγκαν που επιστρέφει αφού «η ιστορία με την Τζούλια έπρεπε να κλείσει» όπως θα πει ο Κρουζ, η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ρεμπέκα Φέργκιουσον, η υποψήφια για Όσκαρ Άντζελα Μπάσετ που παίρνει τη θέση του Μπάλντουιν στη CIA και η Βανέσα Κίρμπι – ή αλλιώς η αδερφή της Βασίλισσας Ελισσάβετ στη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα σειρά του Netflix «The Crown». «Θέλαμε να ενισχύσουμε το γυναικείο στοιχείο στην ταινία γι’ αυτό και δημιουργήσαμε τέσσερις δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτές τις ηθοποιούς μαζί μας», σχολιάζει ο Μακουάρι.

Το εξαιρετικό καστ συμπληρώνει ταλαντούχος Χένρι Κάβιλ (Άνθρωπος από Aτσάλι) που υποδύεται έναν κορυφαίο πράκτορα της CIA και ανταγωνιστή του Ίθαν Χαντ και ο «κακός» Σον Χάρις που επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση.

Επικίνδυνες αποστολές σε όλο τον κόσμο

Σε κάθε «Επικίνδυνη Αποστολή», η IMF ταξιδεύει σε μια σειρά από εντυπωσιακές τοποθεσίες (πχ. Βιέννη, Ρώμη, Πράγα, Βουδαπέστη, Σύδνεϋ, Λος Άντζελες, Αριζόνα, Μαρόκο, Μόσχα), όπου διαδραματίζεται η πλοκή αλλά και τα απίθανα stunts του Τομ Κρουζ. «Ο Τομ είναι έτοιμος για όλα, πρέπει απλά να βρεις τον τρόπο να τραβήξεις με την κάμερα τα ασύλληπτα stunts που τολμά να κάνει», παρατηρεί ο Μακουάρι. Στην «Επικίνδυνη Αποστολή – Πρωτόκολλο: Φάντασμα» o Κρουζ σκαρφάλωσε στο Burj Khalifa, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου που βρίσκεται στο Ντουμπάι. Στην «Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος» κρεμόταν από την πόρτα ενός αεροσκάφους τη στιγμή που απογειωνόταν. Στο «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση», ο σταρ ξεπέρασε τον εαυτό του με stunts που πραγματικά κόβουν την ανάσα.

Στην Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση», ο Μακουάρι και ο Κρουζ ήθελαν να βουτήξουν σε… αχαρτογράφητα νερά από άποψη τοποθεσίας κι έτσι μετά από εκτενή έρευνα κατέληξαν στο Λονδίνο, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία και το άκρως κινηματογραφικό Παρίσι, ως φόρο τιμής στην «πόλη του σινεμά». «Είχαμε δει στη μικρού μήκους ταινία ‘’Rendezvous’’ μια οχτάλεπτη καταδίωξη στους δρόμους του Παρισιού και θέλαμε να αναδείξουμε τα σπουδαία μνημεία της πόλης με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Μακουάρι.

Έτσι, μια από τις πιο εντυπωσιακές και καταιγιστικές σκηνές δράσης γίνεται στο Παρίσι όταν ο Ίθαν Χαντ, στο πλαίσιο μιας τεράστιας καταδίωξης, καβαλάει μια BMW M5 μηχανή του 1986 και τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους της πόλης χωρίς κράνος. Για να γυριστεί η σκηνή, πολλά κεντρικά και τουριστικά σημεία του Παρισιού όπως η Αψίδα του Θριάμβου και η Όπερα χρειάστηκε να κλείσουν για 2 ώρες, διάστημα στο οποίο έπρεπε να τελειοποιήσουν τη σκηνή. «Οι κασκαντέρ και οι επαγγελματίες οδηγοί οδηγούν όλη τους τη ζωή για να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα. Ο Τομ έκανε τέσσερις λήψεις και οι τρεις από αυτές ήταν άψογες», αναφέρει o συντονιστής των stunts Γουέιντ Ίστγουντ.

Επόμενος σταθμός της παραγωγής ήταν η Νέα Ζηλανδία, όπου και γυρίστηκε η εκπληκτική σεκάνς της πτώσης από ελικόπτερο. Για τις ανάγκες της σκηνής, ο Κρουζ σκαρφάλωσε ένα σχοινί που κρεμόταν από ένα ελικόπτερο, που βρισκόταν σε ύψος 2.000 πόδια, για να πέσει και να πιαστεί από την άκρη του σχοινιού, κάνοντας γκελ. «Ήταν σαν να έκανε bungee jumping από ελικόπτερο», σχολιάζει ένας από τους παραγωγούς. «Ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα stunts που έχω κάνει στη ζωή μου», συμπληρώνει ο ηθοποιός που προετοιμαζόταν πολύ καιρό για να το πετύχει.

Σε άλλη εναέρια σκηνή, ο Κρουζ πιλοτάρει ένα ελικόπτερο σε μια καταδίωξη χωρίς προηγούμενο στις Νότιες Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας. Απίστευτα εργατικός, ενθουσιώδης και αφοσιωμένος στον στόχο του, ο ηθοποιός έκανε εντατικά μαθήματα οδήγησης αεροσκάφους με κορυφαίους εκπαιδευτές προκειμένου να επιτύχει τη σκηνή στο 100%.

Τις εναέριες καταδιώξεις της Νέας Ζηλανδίας ακολούθησαν εκείνες σε οροφές κτιρίων στο Λονδίνο και σε αξιοθέατα όπως ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου και η Tate Modern. «Ο Τομ πέτυχε τέλεια το stunt, ενώ είχε μόλις θρυμματίσει τον αστράγαλό του», θυμάται ο Μακουάρι. Αν και οι γιατροί έλεγαν πως θα χρειαστούν εννέα μήνες για να αναρρώσει, με φυσικοθεραπείες και προπόνηση 10-12 ωρών τη μέρα, ο Κρουζ ξανάρχισε τα γυρίσματα σε μόλις έξι εβδομάδες.

Ελεύθερη πτώση Halo

Το HALO (High Altitude Low Opening) είναι μια ειδικής κατηγορίας ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο που επιχειρείται από ελίτ στρατιωτικές μονάδες με σκοπό την απαρατήρητη προσγείωση σε περιοχή του εχθρού. Στην ταινία, ο Τομ Κρουζ πηδά από ένα στρατιωτικό Boeing C-17 από ύψος 25.000 πόδια και γίνεται ο πρώτος ηθοποιός που το επιχειρεί στο πλαίσιο μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής. «Έκανα εντατική προπόνηση στην ελεύθερη πτώση γιατί η σεκάνς ήταν ιδιαίτερα τεχνική – και, για να είμαι ειλικρινής, πολύ επικίνδυνη», παραδέχεται ο σταρ που χρειάστηκε να κάνει τουλάχιστον 100 πτώσεις στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Κι όλα αυτά με τον κίνδυνο της υποξίας, της συνθήκης δηλαδή κατά την οποία τελειώνει το οξυγόνο ενώ είσαι στον αέρα.

«Χρειάστηκαν πολλές λήψεις για να πετύχουμε την τέλεια σκηνή και όταν πια το καταφέραμε, η ταινία είχε φτάσει στο τέλος της. Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι και περήφανοι γι’ αυτό που είχαμε κάνει συνολικά. Είναι το σπουδαιότερο συναίσθημα του κόσμου και ο βασικός λόγος που είμαι εθισμένος στις ταινίες. Είναι μια αίσθηση που δεν ξεχνάς εύκολα», λέει κλείνοντας ο ηθοποιός.

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Κρίστοφερ Μακουάρι
Σενάριο Κρίστοφερ Μακουάρι
Παραγωγή Τομ Κρουζ,  Κρίστοφερ Μακουάρι,  Τζέικ Μάγιερς,

Τζέι Τζέι Είμπραμς

Ηθοποιοί Τομ Κρουζ, Χένρι Κάβιλ, Βινγκ Ρέιμς, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Σον Χάρις, Άντζελα Μπάσετ, Άλεκ Μπάλντουιν, Βανέσα Κίρμπι, Μισέλ Μόναγκαν, Φρέντερικ Σμιντ, Γουές Μπέντλεϊ
Φωτογραφία Ρομπ Χάρντι
Μοντάζ Έντι Χάμιλτον
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Πίτερ  Γουένχαμ
Μουσική Λόρνε Μπάλφε
Διάρκεια 147’
Διανομή ΟDEON
Είδος Δράσης, Περιπέτεια