Το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου πήγε στη "Θεωρία των Πάντων"

Η τέχνη μπορεί να φέρνει χαρά και συγκίνηση ακόμα και σε έναν άνθρωπο που η ζωή του χάρισε μεγάλες διακρίσεις για τα επιστημονικά του επιτεύγματα σε παγκόσμιο επίπεδο.  Όταν πρόκειται για έναν επιστήμονα που λόγω μιας σπάνιας ασθένειας η ζωή μπορεί να του προσφέρει μόνο πνευματικές χαρές, η συγκίνηση είναι μεγαλύτερη.

Ο Stephen Hawking, μεγάλος μαχητής της ζωής, εμπνευσμένος άνθρωπος, σπουδαία διάνοια του 20ου αιώνα, επέτρεψε στον James Marsh να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την αυτοβιογραφία της πρώτης του γυναίκας Travelling to Infinity: My Life with Stephen, της Jane Hawking, που αφηγείται τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, τον θεωρητικό φυσικό, καθώς και τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και τις επιτυχίες του στη φυσική. Ο σκηνοθέτης, με εξαιρετική διεισδυτικότητα στο πνεύμα και στο έργο του μεγάλου αστροφυσικού, δημιούργησε μια άρτια ταινία. Tο σενάριο έγραψε ο Νεοζηλανδός νομπελίστας Anthony McCarten. Η ταινία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς με τους περισσότερους να επαινούν τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Βραβεύτηκε με δύο Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες Καλύτερη Μουσική και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Eddie Redmayne, ο οποίος ήδη κατέκτησε το Screen Actors Guild Award Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο και φυσικά και το Όσκαρ για την συγκινητική ερμηνεία του.

Στη “Θεωρία των Πάντων“, η οποία προβλήθηκε τον περασμένο μήνα στις αίθουσες, τελικά απέσπασε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του,  ο πολυτάλαντος ηθοποιός  Eddie που υποδύθηκε αριστοτεχνικά τον σπουδαίο επιστήμονα. Ο Stephen Hawking έγραψε στο Facebook μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Μπράβο Έντι, είμαι πολύ περήφανος για σένα». Ο αστροφυσικός που είναι παράδειγμα δύναμης και ψυχικής αντοχής, ομολόγησε ότι δάκρυσε όταν του έδειξαν ολοκληρωμένη την ταινία που περιγράφει τη ζωή του πριν και κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του.

Όταν ο Eddie Redmayne γνώρισε τον επιστήμονα που του άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή έτρεμε και έχανε τα λόγια του. Από το άγχος του μιλούσε ακατάπαυστα και το μόνο που μπόρεσε να πει είναι ότι έχουν το ίδιο ζώδιο, ο ηθοποιός γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1982 και ο πρωτοπόρος επιστήμονας  στις 8 Ιανουαρίου του 1942. ΟΙ συμπτώσεις των δύο ανδρών δεν σταματούν εδώ. Είναι και οι δύο Βρετανοί και σπούδασαν στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ο ταλαντούχος κύριος Redmayne που ενσάρκωσε τον σπουδαίο θεωρητικό έχει σπουδάσει ιστορία τέχνης ήρωα εκτός από ηθοποιία. Τελικά η ζωή είναι μια μεγάλη αλληλουχία γεγονότων και συμπτώσεων, σκέφτεται κανείς γνωρίζοντας τους δυο άνδρες.

Ο διάσημος πλέον για την έξοχη ερμηνεία του ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο σε όλους εκείνους, που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. «Έχω πλήρη επίγνωση πως είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος» πρόσθεσε. «Το Όσκαρ αυτό ανήκει σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του ALS. Ανήκει σε μια εξαιρετική οικογένεια. Θα είμαι ο φύλακάς του και υπόσχομαι πως θα το προσέχω», δήλωσε περιχαρής που αυτή η ερμηνεία του γράφτηκε στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η  ζωή γράφει τελικά τα πιο απίθανα σενάρια. Καλεί εμάς τους πρωταγωνιστές να ζήσουμε τον ρόλο μας και να υπερνικήσουμε τα εμπόδια που ως προκλήσεις έρχονται στο διάβα να μας διδάξουν και να μας προάγουν.

Είναι αλήθεια ότι ένας λαμπρός επιστήμονας μετρήθηκε με τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής,  ενώ ακόμα και σήμερα είναι αξεπέραστες οι θεωρίες του. Είναι επίσης αλήθεια ότι μετρήθηκε με τον εαυτό του και δοκιμάζεται σκληρά, ενώ συνεχίζει να παράγει έργο πέρα από τα όρια της ηλικίας, της αντοχής, των προγνώσεων για την υγεία του, της ίδιας της επιστήμης.

Η “Θεωρία των Πάντων“, είναι μια σπάνια δουλειά υψηλής τέχνης που θα εμπνεύσει και άλλους να ακολουθήσουν την επιστήμη και τον δύσκολο δρόμο της. Ο διάχυτος συναισθηματισμός και το ψυχικό σθένος του αστροφυσικού, που διαφαίνεται στην ταινία θα επηρεάσουν ανθρώπους με αναπηρία να ξεπεράσουν τα φυσικά τους όρια και τους όποιους περιορισμούς και να προχωρήσουν σε μια παραγωγική και γεμάτη ζωή παρά τις φυσικές τους δυσκολίες. Η ταινία δεν είναι μια απλή  καταγραφή της επιστημονικότητας του Hawking. Δουλεύει και ως μελέτη στην εύθραυστη ισορροπία των σχέσεων εντός και εκτός οικογένειας. Η Felicity Jones, ενσαρκώνει με ευαισθησία και ευγένεια τη σύζυγο του επιστήμονα.

Ο Hawking αποτελεί έμπνευση για πολλούς γιατί το πάθος του για την επιστήμη και το Σύμπαν τον κάνει υπεράνθρωπο μέσα από την αδυναμία του να κινηθεί στο φυσικό περιβάλλον. Αυτή η ταινία ίσως είναι από τις σπάνιες βιογραφίες που ο ήρωας είναι εν ζωή.

Η ταινία είναι ονειρεμένα αληθινή. Η κινηματογραφία απρόσμενα εκπληκτική ενώ η επιλογή του Cambridge δίνει μια μαγεία και ένα ιδιαίτερο χρώμα στο πανί, αφού αποτελεί διαχρονική αξία, όπως και ο σπουδαίος επιστήμονας.

Τελικά όλα είναι σχετικά όπως υφαίνεται στην ταινία. Παρατηρώντας την νιώθεις μια συγκίνηση για την μαγεία της ύπαρξης όπου όλα είναι πιθανά και οι εμπειρίες είναι μαθήματα για να εξελιχθούμε μέσα στο Σύμπαν. Είμαστε όλοι κομμάτια μιας μεγαλύτερης διάνοιας και κολυμπάμε σε μια συμπαντική λεπτοφυή ατμόσφαιρα. “Είμαστε όλοι κομάτια του ορατού και αόρατου σύμπαντου, είμαστε ένα“, είπε ο Καζαντζάκης. Εκεί στροβιλιζόμαστε  μέσα στο χωροχρόνο σε έναν αέναο χορό.

Περισσότερα για την θεωρία των πάντων, την θεωρία του Όλου, την Κυριακή 1η Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, στις 2 το μεσημέρι, στα πλαίσια του 6ου Therapy PLanet Festival θα παρουσιαστεί η βιωματική εμπειρία η Σπείρα της θετικής Ενέργειας, εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου επιστήμονα για τις Μαύρες τρύπες και θα βιώσουμε την ολότητα που αποτελεί μέρος της ύπαρξής μας.

Να είμαστε όλοι εκεί!