Ο μετροπόντικας... «αποκαλύπτει» το αρχαίο δίκτυο ύδρευσης

Το αρχαίο δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά αποκαλύπτεται στο πλαίσιο της επέκτασης του μετρό προς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται με αφορμή το έργο έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής 384 δεξαμενές και πηγάδια διαφόρων τύπων, χρήσεων και υλικών, όπως λαξευτές δεξαμενές περισυλλογής όμβριων υδάτων, κυρίως κωδωνόσχημες και επιχρισμένες με υδραυλικό κονίαμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κεραμική δεξαμενή του 4ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση, στη συμβολή της με την οδό Φίλωνος, μετά από έρευνα που έφτασε στα τρία μέτρα βάθος, στο πλαίσιο του έργου της δυτικής επέκτασης του τραμ στον Πειραιά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρησή της σε κατάχωση, με την επίβλεψη των ερευνητών της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ κατέληξε σε αυτή την απόφαση και επειδή υπάρχει κίνδυνος καθίζησης του οδοστρώματος και των πλαϊνών στηριγμάτων.

Ο διευθυντής της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Βασίλης Σπυράκος, σημείωσε ότι το έργο που ξεκίνησε το 2013 βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Ο κ. Σπυράκος υπογράμμισε ότι το έργο είναι επιφανειακό, καθώς ο τροχιόδορμος βρίσκεται σε βάθος μόλις 50 εκατοστών, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης της δεξαμενής. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης της δεξαμενής, όπως έγινε σε δύο δεξαμενές επί της οδού Λαμπράκη, εξαιτίας των αγωγών ύδρευσης που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την παράκαμψη, καθώς στο πλαίσιο του έργου αναμορφώνεται το δίκτυο ύδρευσης ώστε να μην βρίσκεται κάτω από τις ράγες.