Ήταν η Μόνα Λίζα κινέζα σκλάβα;

Ιστορικός ισχυρίζεται ότι ο διάσημος πίνακας απεικονίζει την κινέζα μητέρα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Τη θεωρία ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι χρησιμοποίησε ως μοντέλο για τον διάσημο πίνακά του την μητέρα του, η οποία μάλιστα ήταν ασιατικής καταγωγής, διατύπωσε ο ιστορικός και συγγραφέας Angelo Paratico.

Η ταυτότητα της Μόνα Λίζα έχει υπάρξει για πολλές δεκαετίες αντικείμενο διαμάχης. Αν η θεωρία του ιστορικού από το Χονκ Κονγκ είναι σωστή, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι κατά το ήμισυ Κινέζος.

Μιλώντας στην South China Morning Post, ο Paratico τόνισε: “Είμαι σίγουρος μέχρι ένα σημείο ότι η μητέρα του Λεονάρντο είναι από την Ανατολή, αλλά για να σιγουρευτούμε ότι ήταν Κινέζα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επαγωγική μέθοδο”. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πατέρας του Ντα Βίντσι είχε έναν πλούσιο πελάτη, που είχε μια σκλάβα ονόματι Κατερίνα. Μετά τη γέννηση του ζωγράφου, η Κατερίνα εξαφανίζεται από κάθε αρχείο. “Κατά την Αναγέννηση, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία ήταν γεμάτες από σκλάβους από την Ανατολή”, ανέφερε.

Στο υπό έκδοση βιβλίο του, με τίτλο “Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ένας Κινέζος λόγιος χαμένος στην Αναγεννησιακή Ιταλία” (Leonardo da Vinci: a Chinese scholar lost in Renaissance Italy) επικαλείται μεταξύ άλλων την εκτίμηση που είχε διατυπώσει ο Σίγκμουντ Φρόυντ το 1910 ότι η Μόνα Λίζα ήταν το πορτρέτο της μητέρας του καλλιτέχνη. Επίσης, αναφέρει ότι τόσο το πρόσωπό της όσο και το τοπίο στο φόντο του πίνακα μοιάζουν κινέζικα.

H νέα αυτή θεωρία έγινε δεκτή με σκεπτικισμό, αλλά και χιούμορ από τους Κινέζους χρήστες του Twitter, οι οποίοι “πόσταραν” δεκάδες… ευφάντασες παραλλαγές του πίνακα.

Πηγή: AFP, Telegraph