Θεατρική Άνοιξη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με πολύ θέατρο, αλλά και βιβλιοπαρουσίαση και συναυλία, υποδέχεται τον Μάιο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η αρχή γίνεται στις 6 Μαΐου, με την «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Πρόκειται για την αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, μια παράσταση στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά. Το έργο καθήλωσε εκατοντάδες θεατές, σε sold παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης/Επιμέλεια μετάφρασης υπερτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη .Εικαστική παρέμβαση: Αριστείδης Πατσόγλου.Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς/Διανομή: Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής  (Μέλητος)
Ώρες Παραστάσεων : Τετάρτη – Κυριακή 7.οο / Πέμπτη – Παρασκευή  – Σάββατο 9.οο. Γενική είσοδος 10, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ  5
Από τις 6 έως τις 15 Μαΐου. 

Η ‘Προδοσία” του Πίντερ, λόγω της μεγάλης της επιτυχίας,  συνεχίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.  Στους τρεις ρόλους του έργου τρεις σημαντικοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Σκουλά και Νίκος Ψαρράς, στην πρώτη τους συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μόσχο.
Η Προδοσία παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα (Τζέρρυ) με τη σύζυγο του καλύτερου του φίλου (Έμμα και Ρόμπερτ). Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των τριών ηρώων του μέσα από εννέα, σύντομες, σκηνές, χρησιμοποιώντας μια ευφυή ανατροπή: οι σκηνές ακολουθούν ανεστραμμένη  χρονολογική σειρά.  Το έργο ξεκινά με τη συνάντηση των δύο πρώην εραστών, δύο χρόνια μετά τη διακοπή του δεσμού τους, και πηγαίνει πίσω στο χρόνο, για να καταλήξει τη μέρα που ξεκινά ο «παράνομος» δεσμός τους, δέκα χρόνια πριν. Ο Πίντερ βάζει στο μικροσκόπιο τα τρία πρόσωπα και παρακολουθεί με πικρό χιούμορ τις αλλαγές που επέρχονται συν τω χρόνω στις μεταξύ τους σχέσεις.
Στη νέα αυτή σκηνική εκδοχή της Προδοσίας οι θεατές περιηγούνται μαζί με τους ηθοποιούς σε διάφορους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (σκηνή, μπαρ, φουαγιέ, κλιμακοστάσια), όπου εξελίσσονται οι εννέα σκηνές του έργου. Οι θεατές παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής  τα τρία πρόσωπα, βλέπουν μέσα από  το μικροσκόπιο τις αλλαγές στη στάση και τη συμπεριφορά που επιφυλάσσει ο χρόνος για τους ήρωες, αυτή τη διαρκή «προδοσία» όλων μας απέναντι στους άλλους, αλλά και στον ίδιο μας τον  εαυτό.
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος.Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα.Βοηθός σκηνογράφος: Νόρα Δεληδήμου.Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος  15,φοιτητικό 10, ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ  8
Σαββατο 6.00  / Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 9.30
7- 10 Μαΐου και 14 -17 Μαΐου

Η “Αδαμαντία” του  Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη από το Θέατρο Τέχνης, αγωνιά να επιβιώσει κτίζοντας στην άµµο της Αφρικανικής ερήµου την διαρκώς μετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Φόντο της υπόθεσης: Ένα νησί του Αιγαίου, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Κάϊρο, Αθήνα. Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πουθενά ρίζα και φιλόξενη πατρίδα. Έλληνες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Χριστιανοί, Μουσουλµάνοι Σουνίτες, Χριστιανοί Κόπτες, Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι. Η Ελλάδα µετά τον εµφύλιο. Η Ελλάδα του Καραµανλή, της Δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα. Παράλληλα µε την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουµπάρακ. Γεγονότα στο Σουέζ, Πόλεµος των έξη ηµερών, Κυπριακό… Και δίπλα σε όλα αυτά η ζωή µιας γυναίκας που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτά που είναι οι δικές της προτεραιότητες. Που πρέπει να µεγαλώσει τα παιδιά της, µέσα σε ένα περιβάλλον που απαιτεί συµβάσεις και συµβιβασµούς. Το έργο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη και την αποκάλυψή της από τον Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο. Η Μάνια Παπαδημητρίου δίνει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία.
Σκηνικά: Μανώλης Ζαχαριουδάκης Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου Μουσική: Σταύρος Σιόλας Κίνηση: Ειρήνη Στρατηγοπούλου Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Στρατηγοπούλου
Ώρες Παραστάσεων : Παρασκευή 8.30 – Σάββατο 9.οο –  Κυριακή 7.οο
Γενική είσοδος 10, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ  5
20,21,22 Μαΐου

“Η επίτευξη του Φοίνικα” του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία  Clemence Weill, είναι κμια σκηνική ανάγνωση/work in progress. Η αθανασία δεν συμπεριλαμβάνεται στις πληροφορίες του γενετικού μας υλικού, έχουμε όμως κληρονομήσει κάτι σημαντικό από αυτήν: την ανάμνησή της, αλλά και την δυνατότητα να την επινοούμε. Στην ‘Επίτευξη του Φοίνικα’, οι μεταλλαγμένες οντότητες, σεξουαλικά ακόρεστες και ρημαγμένες, οι εξόριστοι του αποκλεισμένου σύμπαντος, οι φωνές των εγκλωβισμένων στοιχειακών με τις επικλήσεις και τον επαναστατημένο λόγο, εξαπολύουν την φλεγόμενη ουσία τους διεκδικώντας υπόσταση.
Mουσική:  Γεωργία Σπυροπούλου . Διαβάζουν:  Τάσος Δήμας,  Αλεξία Καλτσίκη, Θάνος Παπακωνσταντίνου
Γενική είσοδος  5
Ώρες παραστάσεων 9.00
23 & 24 Μαΐου

Το Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα “Τρίτο Κουδούνι ή Το θέατρο Αλλιώς….” σε συνεργασία και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μας λύνει μερικές… απορίες. Όπως: Τι μπορεί να συμβεί όταν το θέατρο πάει στο σχολείο; Όταν η θεατρική αγωγή μεταμορφώνεται σε θεατρική πράξη; Όταν νέοι σκηνοθέτες διαφορετικού ύφους συναντούν μαθητές διαφορετικών ηλικιών; Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με βασικό στόχο τη μύηση των μαθητών και των μαθητριών στη θεατρική πράξη, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επτά σκηνοθέτες, διαφορετικού ύφους και ηλικίας, συνεργάζονται με επτά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πειραιά και των όμορων Δήμων πάνω σε κείμενα κλασσικών και σύγχρονων συγγραφέων, με στόχο να χτίσουν επτά μικρής διάρκειας θεατρικές παραστάσεις.
7-8 Μαΐου, 11.00 έως 16.00

Βιβλίο – Μουσική

“Διονύσης Χαριτόπουλος,  40 χρόνια γραπτώς….” είναι ο τίτλος της εκδήλωσης προς τιμήν του πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΜΙΛΟΥΝ Κώστας Γεωργουσόπουλος Γιάννης Ευσταθιάδης Γιάννης Ξανθούλης Λευτέρης Παπαδόπουλος
ΔΙΑΒΑΖΕΙ ο Γιώργος Κιμούλης
9 Μαΐου, 19.30

Τέλος, συναυλία Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Δημλοτικό Θέατρο Πειραιά οι φίλοι της μουσικής.
 18 Μαΐου, 9.00 μ.μ