Οι παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές ταξιδεύουν στο Βουκουρέστι

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Βουκουρέστι με αφορμή την Νύχτα των Πολιτιστικών Ινστιτούτων (24/6), παρουσιάζοντας αφιέρωμα στις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση ελληνικών τοπικών ενδυμασιών, παρουσίαση αυθεντικών τοπικών πουκαμίσων, προβολή ντοκιμαντέρ για τη φορεσιά του Τρίκερι, καθώς και διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές στολές.

Συγκεκριμένα, από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, παρουσιάζονται φωτογραφίες αστικών, γυναικείων και νυφικών ενδυμασιών του 18ου έως και 20ου αιώνα από την Αθήνα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ανατολική Θράκη, την Πελοπόννησο, την Αστυπάλαια, τη Χίο, την Κέρκυρα, τη Σαλαμίνα.

Με την ευγενική παραχώρηση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τρία αυθεντικά παραδοσιακά πουκάμισα: «Λινομάνικο» (πουκάμισο Καραγκούνας), πουκάμισο φορεσιάς της Αττικής και «Σκολοπεντράτο» (πουκάμισο από την Αστυπάλαια).
vouki_afisa_toy_afieromatos1

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έρευνα για τη φορεσιά του Τρίκερι», παραγωγής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου», προβάλλεται η γυναικεία τοπική ενδυμασία που φορέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στον ομώνυμο οικισμό της Μαγνησίας. Η συγκεκριμένη γυναικεία ενδυμασία είναι νησιωτικού τύπου και διατηρεί έντονα τα γνωρίσματα των παραδοσιακών φορεσιών των Βόρειων Σποράδων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές από την επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, Φιλόλογο, κα Ξένια Πολίτου και την Ιστορικό και κριτικό τέχνης, κα Adina Nanu.

Το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Βουκουρέστι με αφορμή την Νύχτα των Πολιτιστικών Ινστιτούτων (24/6),

Να σημειώσουμε ότι το αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιουνίου στην Αίθουσα των Αψίδων του Πολιτιστικού Κέντρου «ARCUB» (str. Lipscani nr. 84-90) και θα φιλοξενήσει παράλληλες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις με θέμα τα ενδύματα και τα έθιμα των Βαλκανίων, ψηφιακές προβολές τοπικών ελληνικών ενδυμασιών καθώς και συναυλίες ελληνικής μουσικής.

parados
Νυφικό πουκάμισο από την Αστυπάλαια 19ος αιώνας