Ρωμαία Αρχόντισσα του 3ου αιώνα μ.Χ. αποκαλύφθηκε στην Ιεράπετρα

Απίστευτης ομορφιάς και τέχνης Ρωμαϊκό γλυπτό αποκαλύφθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της αρχαιολόγου και προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου κ. Χρύσας Σοφιανού, το γλυπτό απεικονίζει “νεαρή Ρωμαία αρχοντοπούλα που ίσως να διακοσμούσε κάποια έπαυλη, η είχε χρησιμοποιηθεί ως επιτύμβιο σε κάποιον Ρωμαϊκό τάφο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του neakriti, η κα. Σοφιανού επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης το χώρο όπου βρέθηκε το άγαλμα στις 4 Ιανουαρίου από τον 30χρονο αγρότη Μιχάλη Μπαχλιτζανάκη στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια, καθώς “χειρίστηκε πάρα πολύ καλά το θέμα, όταν αντιλαμβανόμενος την ύπαρξη αυτού του αγάλματος, χωρίς να το αγγίξει η να το μετακινήσει, ειδοποίησε αμέσως την αρχαιολογική Υπηρεσία και πήγε ο αρχαιοφύλακας μας να το περισυλλέξει».

«Πρόκειται για την κεφαλή ενός γυναικείου αγάλματος, η οποία είναι πολύ καλής τέχνης, καλοδιατηρημένη, με μια περίπλοκη κόμμωση, η οποία μας επιτρέπει να το χρονολογήσουμε με την πρώτη ματιά στον 3ο αιώνα μ.Χ. Στην Ιεράπετρα δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Έχουμε όμως και άλλα ευρήματα του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ. Το γλυπτό θα πρέπει να μεταφερθεί στα εργαστήρια μας στον Άγιο Νικόλαο να καθαριστεί, να συντηρηθεί και θα επιστραφεί για να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας. Όταν καθαριστεί και συντηρηθεί θα το μελετήσουμε και τότε θα μπορέσουμε να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια περισσότερα πράγματα. Φαίνεται πάντως ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό κομμάτι», πρόσθεσε η κ. Χρύσα Σοφιανού σύμφωνα με το neakriti.

Στις 4 Ιανουαρίου ο 30χρονος αγρότης Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του σε αγροτική περιοχή μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας, κι ενώ είχε προηγηθεί νωρίτερα μεγάλη νεροποντή, διέκρινε μέσα σε ένα ρέμα το οποίο επιχειρούσε να διασχίσει κάτι εντυπωσιακό που του κίνησε την περιέργεια.

«Σταμάτησα το αυτοκίνητο μου στην άκρη και κατέβηκα μέσα στο ρέμα, για να δω τι είναι εκείνο το παράξενο λευκό αντικείμενο που είχε ξεχώσει το νερό της βροχής. Όταν έφτασα κοντά και είδα ότι επρόκειτο για ένα μαρμάρινο αρχαίο γλυπτό τα έχασα. Έμεινα άφωνος από την ομορφιά του και την τελειότητά του. Κατάφερα όμως να συνέλθω γρήγορα, να επιστρέψω στο αυτοκίνητό μου και να καλέσω αμέσως την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να το παραδώσω. Μετά από λίγη ώρα ήρθε ο αρχαιοφύλακας, και το παρέλαβε, προκειμένου να αναλάβουν τα υπόλοιπα οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου.  Έκανα το χρέος μου. Το παρέδωσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να συντηρηθεί και να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας», μας είπε μεταξύ άλλων ο 30χρονος Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης.

Από τις χιλιάδες των αναγνωστών του θέματος  και τα αμέτρητα συγχαρητήρια που δέχεται από εχθές ο νεαρός αγρότης και η οικογένεια του, ξεχωρίζει ένα σχόλιο που έκανε στο neakriti.gr η απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ Σοφία Βασιλάκη, η οποία λέει,  «μπράβο… χίλια μπράβο στον Μιχάλη Μπαχλιτζανάκη! Είναι καιρός όμως, να εμπλουτιστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράπετρας με αγάλματα και άλλα αρχαία αντικείμενα!

Η Ιεράπετρα με τους αμύθητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της, που για εκατοντάδες χρόνια, κυρίως απο την διάλυση του αρχαίου κόσμου, αποψιλώθηκε και εμπλούτιζε άλλες συλλογές, ξένα παλάτια, ξένα μουσεία κι εκείνη έμεινε ορφανεμένη έχοντας τώρα ένα Αρχαιολογικό Μουσείο με μόνο 2 αίθουσες ταπεινές και άδειες… είναι καιρός να γεμίσει, να εμπλουτιστεί, να μεγαλώσει, και να γίνει πόλος έλξης και μελέτης, ένας πολιτιστικός προορισμός!».

Τα δύο σχετικά ρεπορτάζ του Νίκου Πετάση για το neakriti εδώ και εδώ.