Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς την γιορτάζει η Αθήνα - Δείτε τις εκδηλώσεις

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η ιδέα γεννήθηκε 20 χρόνια πριν, το 1998, και ήταν πρόταση του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα προς την Εταιρεία Συγγραφέων να εορτάζεται η ποίηση στην Ελλάδα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Επελέγη η ημέρα της εαρινής ισημερίας (21 Μαρτίου), όταν και επίσημα η φύση καλωσορίζει την άνοιξη. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά, με μία λιτή, αλλά επιτυχημένη διοργάνωση.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Έκτοτε, η μέρα αυτή αποκτά όλο και περισσότερο την προσοχή που της αξίζει.

Φέτος, η πόλη της Αθήνας “πλημμυρίζει” από εκδηλώσεις και σας καλεί να συμμετέχετε. Εμείς σας δίνουμε μία πρώτη “γεύση”. Αν μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο και αρκετό…περπάτημα, μπορείτε σίγουρα να ανακαλύψετε περισσότερες. Καλή περιήγηση!

Δήμος Αθηναίων

Δράσεις ανοιχτές στο κοινό με τίτλο « Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής», διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων.

Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου και το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, θα πραγματοποιήσουν δράσεις σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας με ανάγνωση ποίησης από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτό σεμινάριο ποίησης. Θα διαρκούν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και θα πλαισιώνονται μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της ημέρας, όλοι οι πολίτες της πόλης αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να στέλνουν στη σελίδα του δήμου Αθηναίων στο facebook, το ποίημα που αγαπούν, δικό τους ή άλλου ποιητή, το οποίο στο πλαίσιο της δράσης θα μπορεί να διαβαστεί από τους ίδιους ή από τους ποιητές που μετέχουν στη διοργάνωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα  ή να στείλουν το ποίημα που αγαπούν στη σελίδα @CityofAthensOfficial

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης εδώ.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσικοί ή Ποιητές: Το ΚΠΙΣΝ διερευνά το κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ ποίησης και μουσικής, αναθέτοντας σε μια ετερόκλητη και ταλαντούχα ομάδα μουσικών να διασκευάσει τραγούδια (ή μήπως ποιήματα;) τραγουδοποιών, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί.

Μια συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική ποίηση ή στην ποίηση της μουσικής, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Borland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie, με μια φρέσκια ματιά.

Η Γεωργία Καρύδη θα διασκευάσει μια σειρά από ετερόκλητες επιλογές μουσικών και ποιητικών έργων, από δημιουργούς όπως οι David Bowie, Jim Morrison, Leonard Cohen, Laurie Anderson, Pablo Neruda, Λένα Πλάτωνος, Nina Simone.

Αντλώντας έμπνευση και ήχο από τους Joy Division, τους The Sound και τους Suicide, οι Rattler Proxy θα παρουσιάσουν μια συναυλία που θα ξεκινήσει από το Λονδίνο του Adrian Borland, θα μεταφερθεί στο μουντό Manchester του Ian Curtis, για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ‘80, αποτυπώνοντας τις ιστορίες αστικής αποξένωσης που οδήγησαν και μορφοποίησαν το έργο του Alan Vega.

Μέλη των Libido Blume, Sigmatropic, Yeah!, Κεφάλαιο 24 και Doctor Atomik ενώνουν τις δυνάμεις τους στο project Lou ΄n΄ David για να μεταφέρουν στο ελληνικό κοινό την ποιητική πλευρά της τραγουδοποιίας  του Lou Reed και του David Bowie.

Στις 19.00 στο ΦΑΡΟ.

Πληροφορίες για τα δρομολόγια και την πρόσβασή σας στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να βρείτε στο http://www.snfcc.org/visitors-center/planning-your-visit/?lang=el

Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και η Μεσόνησος οργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και στη δημιουργία. Στο πλαίσιό της θα διαβαστούν ποιήματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και σύγχρονα.

Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Mίμης Κούρτης, Σπύρος Βούγιας, Κώστας Κουτσουρέλης, Ηλίας Γεωργάκης και Μαρία Ιγνατιάδου-Καϊλή. Αφηγητές θα είναι ο Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαρή. Πιάνο θα παίξει ο Μιχάλης Παπαγεωργίου και η Αναστασία Γεωργάκη. Τραγούδι η μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη.

Πολυγλώτου 9-11, Αθήνα

Ώρα έναρξης: 19.00.

Ianos

Για 11η συνεχόμενη χρονιά, ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.

Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εδώ.

Στοά του Βιβλίου

O Κύκλος Ποιητών και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης «Για την τιμή των όπλων».
Ποιητές απαγγέλλουν ποιήματα σε συνάρτηση με την ποίηση και τους ποιητές με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία.
Μουσική: Robert Sin & Evi Hassapides Watson, Δημήτρης Βασιλάκης.

Στις 19:00
Κεντρικός διάδρομος

Public Συντάγματος

Mε αφορμή την φετινή βράβευση του Μπομπ Ντύλαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Χάρης Βλαβιανός συζητά με τον Διονύση Σαββόπουλο για την εξέλιξη της τέχνης των τροβαδούρων και για τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση συνυφαίνεται με τη μουσική.

Στη συζήτηση συμμετέχει η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς.

Ένωση Σμυρναίων

Η Ένωση Σμυρναίων σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε μαζί μας το γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις, ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα προς την Ιθάκη του, όπως το φαντάστηκε ο Ομηρος, ο μέγιστος των ποιητών του αρχαίου κόσμου, γέννημα και αυτός του κόσμου της Ιωνίας και πιθανότατα της Σμύρνης.

Πλοηγός θα είναι ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο οποίος με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου «Ο Οδυσσέας και ο δημιουργός του» θα δώσει διάλεξη στις 19:00 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη, Αθήνα, σταθμός ΜΕΤΡΟ Ευαγγελισμός) με θέμα: Η εφευρετικότητα του Ομήρου.

…και για όσους θα παραμείνουν εντός των “τειχών” της οικείας τους, η ΕΡΤ με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ποίησης ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ – Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ 

Επιμέλεια: Λ.Β.