CSI για τους Δεσμώτες του Φαλήρου!

Η ομαδική ταφή 80 Δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα που συγκαταλέγεται στον ετήσιο κατάλογο των δέκα σημαντικότερων ανακαλύψεων στον κόσμο για το 2016, σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Archaeology», μετακόμισαν πλέον στο Κολωνάκι, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και τα εκεί εργαστήρια αρχαιολογίας.

Εκεί, για τα επόμενα 6 χρόνια, θα διενεργείται η εργασία της αποκατάστασης και της αποκωδικοποίησης πληροφοριών που περιέχουν .

Φυλαγμένα προσεκτικά σε κλειστό χώρο, προστατευμένα από τα στοιχεία της φύσης και την περαιτέρω φθορά τους, οι 1.070 σκελετοί θα ερευνηθούν αναλυτικά από ειδικούς, στο πλαίσιο ενός κολοσσιαίου, και πολυδάπανου επιστημονικού έργου (ο προϋπολογισμός του φτάνει το 1 εκατ. ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από χορηγίες Αμερικανών και Ελλήνων ιδιωτών.

Έτσι, στα κτίρια της Αμερικανικής Σχολής, της μόνης αμιγώς ιδιωτικής μεταξύ των 17 ξένων αρχαιολογικών σχολών που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι ειδικοί θα αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί μερικοί από αυτούς τάφηκαν δεμένοι πισθάγκωνα και πρηνηδόν, ατιμωτικά, με το πρόσωπό τους να τρώει χώμα; Γιατί πολλοί τάφηκαν μαζί; Τι τους συνέδεε; Το κοινό τους στοιχείο ήταν δεσμοί συγγένειας, γεωγραφικής καταγωγής ή μήπως ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη; Ήταν Έλληνες ή ξένοι;