Ανακαλύψτε τα σπηλαια της Ακρόπολης

Μια σειρά από λατρευτικούς χώρους εντοπίστηκε γύρω από τη βάση του βράχου της Ακρόπολης. Μέσα σε σπήλαια ή σπηλαιώδεις εσοχές του τοπίου, λατρευόταν ο Απόλλωνας, ο Δίας, ο Πάνας, η Αφροδίτη και η Άγλαυρος. Το σπήλαιο κάτω από τα Προπύλαια διαμορφώθηκε σε μνημειακή κρήνη για την άντληση νερού από την πηγή Κλεψύδρα και αυτό πάνω από το Διονυσιακό θέατρο ντύθηκε με την μαρμάρινη πρόσοψη ενός χορηγικού μνημείου.

Τα σπήλαια της Ακρόπολης βρίσκονται στο ίδιο περίπου υψόμετρο. Δημιουργήθηκαν από την διάβρωση του νερού, όταν σε παλαιότερη γεωλογική περίοδο η στάθμη του βρισκόταν σε αυτό το επίπεδο. Ένα κυκλικό μονοπάτι, μήκους 1.100 μέτρων, ο λεγόμενος περίπατος, διευκόλυνε την πρόσβαση σε αυτά τα σπήλαια, ορισμένα από τα οποία μετατράπηκαν σε παρεκκλήσια, κατά τους χριστιανικούς χρόνους.

Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει τα σπήλαια της Ακρόπολης μέσα από ένα βίντεο που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη στο ισόγειο, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Παράλληλα με το βίντεο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το ανάγλυφο που σχετίζεται με το σπήλαιο του Έρωτα και της Αφροδίτης στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης.

Η είσοδος στο ισόγειο του Μουσείου είναι ελεύθερη.

Έως την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2017

Κεντρική φωτό: Ανάγλυφο που σχετίζεται με το σπήλαιο του Έρωτα και της Αφροδίτης στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, Ελληνιστικοί Χρόνοι.