Τριανόν: Αφιέρωμα στον Λόρκα με το συγκρότημα Έμμελον και προβολή ταινίας

Ο κινηματογράφος Τριανόν και το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΈΜΜΕΛΟΝ» παρουσιάζουν αύριο Τρίτη 6 Μαρτίου ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο ισπανό ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με αναφορές στη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή και στην προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συναυλία από το «ΈΜΜΕΛΟΝ» με τραγούδια σημαντικών ελλήνων (Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη κ.ά) και ισπανών συνθετών. Ακολουθεί προβολή της ταινίας «Γη και Ελευθερία» σε σκηνοθεσία Κεν Λόουτς, που διαδραματίζεται στην Ισπανία, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, στην έναρξη του οποίου δολοφονήθηκε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από το δικατατορικό καθεστώς του Φράνκο.

 

«ΈΜΜΕΛΟΝ»

Το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΈΜΜΕΛΟΝ» δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα με στόχο να αναδείξει και κυρίως να διατηρήσει την αξία του διαχρονικού ελληνικού τραγουδιού.

Δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στο έργο όλων των σημαντικών συνθετών της έντεχνης μουσικής (Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζο, Στ. Ξαρχάκο, Γ. Μαρκόπουλο κ.α.) και ποιητών – στιχουργών (Ο. Ελύτη, Ν. Γκάτσο, Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου κ.ά.), το «ΈΜΜΕΛΟΝ» πραγματοποιεί μουσικές παραστάσεις παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου τους ή ακόμα και ειδικά αφιερώματα σε αυτούς.

Συντελεστές

Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Σπύρος Κουτσοβασίλης

Έκτακτη συμμετοχή: Ζανέτ Καπούγια

Τους τραγουδιστές συνοδεύει 7μελής ορχήστρα και 30μελής μικτή χορωδία.

Μουσική επιμέλεια: Ελευθέριος Μαυρομμάτης

Διάρκεια Συναυλίας: 90’

 

Γη και Ελευθερία (Tierra y Libertad/ Land and Freedom)

Βρετανία – Ισπανία – Γερμανία – Ιταλία, 1995, 109’, Έγχρωμη

Συντελεστές

Σκηνοθεσία:Κεν Λόουτς

Σενάριο: Τζιμ Άλλεν

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μπάρυ Άκροϋντ

Μοντάζ: Τζόναθαν Μόρρις

Μουσική: Τζωρτζ Φέντομ

Κοστούμια: Άνα Αλβαργκονάλεζ

Ηθοποιοί: Ιαν Χαρτ, Ροζάνα Παστόρ, Ζορντί Ντοντέ, Μαρκ Μαρτίνεζ

Παραγωγοί: Μάρτα Εστεμπάν, Ούρλιχ Φέλσμπεργκ, Γκεράρντο Χερέρο, Σάλλυ Χίμπιν, Ρεμπέκα Ο’Μπράιεν

Σύνοψη

Άνοιξη του 1936. Ενας νεαρός Άγγλος κομμουνιστής αφήνει το Λίβερπουλ για να καταταγεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του δημοκρατικού στρατού στο μέτωπο της Αραγονίας και βιώνει τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των αναρχικών του POUM και των δημοκρατικών των Διεθνών Ταξιαρχιών.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Κεν Λόουτς γεννήθηκε στο Νουνέατον της Αγγλίας. Σπούδασε νομική στην Οξφόρδη και ασχολήθηκε από φοιτητής με το θέατρο. Ξεκίνησε με δουλειές στη βρετανική τηλεόραση και στη συνέχεια στράφηκε στον κινηματογράφο.

Ο ίδιος είναι έντονα πολιτικοποιημένος και στρατευμένος στην Αριστερά, κάτι που αποτυπώνεται στις ταινίες του. Ήταν ένα από τα δημόσια πρόσωπα που μίλησαν εναντίον των πολιτικών του μνημονίου στο ελληνικό ντοκιμαντέρ Catastroika. Επίσης είναι μέλος του Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025.

Έχει κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα, η πρώτη ήταν το 2006 για την ταινία Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι και η δεύτερη το 2016 για την ταινία Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ. Επίσης, έχει κερδίσει δύο φορές το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 1991 με το Ριφ-Ραφ και το 1995 με το Γη και ελευθερία.

Βραβεία/Διακρίσεις

Η ταινία κέρδισε το FIPRESCI και το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο 48ο φεστιβάλ των Καννών, το βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας και το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας. Ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα.

 

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΡΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΡΙΑΝΟN

Τρίτη 6 Μαρτίου2018

Αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

από το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΈΜΜΕΛΟΝ»

και προβολή της ταινίας«Γη και Ελευθερία»

Πρόγραμμα

20:00 Συναυλία με το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΈΜΜΕΛΟΝ»

22:00 Προβολή της ταινίας «Γη και Ελευθερία» (Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς, 109’)

Εισιτήρια: 10 ευρώ / 8 ευρώ (ΑμεΑ, άνεργοι, προπώληση)

Προπώληση μέσω του δικτύου Viva.gr και στο ταμείο του Τριανόν