Άνοιξε η μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος στην Αίγυπτο (φωτο&βίντεο)

Τρεις σκελετούς μέσα σε νερό έκρυβε τελικά η μεγάλη γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας, αποκλείοντας σχεδόν το ενδεχόμενο να πρόκειται για σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο», δήλωσε στην εφημερίδα Αλ Αχράμ ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το σημερινό άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρευρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος. Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου.