Πέθανε ο Γιασάρ Κεμάλ, συγγραφέας-σύμβολο της Τουρκίας

Μια εμβληματική φιγούρα των τουρκικών γραμμάτων, ο Γιασάρ Κεμάλ έφυγε από την ζωή το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Γιασάρ Κεμάλ γεννήθηκε το 1923 σε χωριό κοντά στα Άδανα της Τουρκίας από Κούρδους γονείς. Όντας ακόμη μαθητής έδειξε την προτίμησή του στα γράμματα και στις τέχνες.  Δημιουργούσε μικρές διηγήσεις και τραγούδια για παιδιά ενώ ασχολήθηκε και με το τραγούδι καθώς γοητεύτηκε από τα «μπουλούκια» των μουσικών που γυρνούσαν από χωριό σε χωριό απαγγέλλοντας ποιήματα και ιστορίες. Τελικά, όμως, επέλεξε την λογοτεχνία και μάλιστα έγινε ο πρώτος διδάξας μιας νέας ιδιαίτερης γραφής την οποία «δούλεψε» μόνος του όντας αυτοδίδακτος.

Από νέος ο Γιασάρ Κεμάλ ασχολήθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις και συντάχθηκε με την τουρκική αριστερά χωρίς ποτέ ταυτόχρονα να πάψει να ασχολείται και με τον κουρδικό αγώνα για ίσα δικαιώματα. Οι δύο αυτές πτυχές των απόψεων και της προσωπικότητάς του διατρέχουν το σύνολο του έργο του με το οποίο δεν έπαψε ποτέ να «παίρνει το μέρος των φτωχών» και του δίκιου.

Το τουρκικό κράτος τον καταδίωξε σκληρά και για τις δύο αυτές πολιτικές του επιλογές. Επί δεκαετίες το έργο παρέμεινε περιθωριοποιημένο εντός Τουρκίας, παρά το ότι στο εξωτερικό ήταν, ήδη, πολύ γνωστός και είχε αποκτήσει μεγάλο και φανατικό κοινό. Έργα του μεταφράστηκαν σε 26 γλώσσες.

Η αναγνώριση από το τουρκικό κράτος ήρθε μόλις το 2008, οπότε του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών, η μεγαλύτερη πολιτιστική διάκριση της χώρας.

Ο «πιο Τούρκος από τους Κούρδους συγγραφείς» και ο «πιο Κούρδος από τους Τούρκους συγγραφείς», όπως τον ονόμαζαν συχνά, έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο. Στην χώρα μας ήταν και είναι ιδιαίτερα αγαπητός και έργα του έχουν κυκλοφορήσει από τους εκδοτικούς οίκους «Θεμέλιο», «Κέδρος» και «Άγρα». Πρόκειται για τα μυθιστορήματά του «Ο μεσόστυλος», «Χρώματα της ζωής και της γραφής», «Ο τσακιτζής», «Φύγανε και τα πουλιά», «Η θυμωμένη θάλασσα», «Οι αγάδες του Ακτσάσαζ», «Η ιστορία του νησιού».