Εξοικονομείστε ενεργεία και προστατέψτε το περιβάλλον

Η Necova ΙΚΕ (www.necova.gr) είναι μια νεοφυής εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της στα πλαίσια του προγράμματος Egg (Enter-Grow-Gο) το οποίο είναι μία πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank και του Corallia.

Η Necova ΙΚΕ προσπαθεί να κάνει την είσοδο της στη Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά λανσάροντας το hp-necovery ένα νέο καινοτόμο προϊόν το οποίο έχει κατατεθεί για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μια λύση που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας και πετρελαίου για την παραγωγή ζεστού νερού.

4

1. Η επιχείρηση σας απευθύνεται στους οικιακούς καταναλωτές που έχουν ήδη εγκαταστήσει στις οροφές των σπιτιών τους φωτοβολταϊκά συστήματα, για την βελτίωση της απόδοσης τους. Με ποιον τρόπο ακριβώς γίνεται αυτό;

Απ.: Η επιχείρηση μας απευθύνεται όχι μόνο σε οικιακούς καταναλωτές αλλά και σε ξενοδοχεία και γενικά σε κτίρια με ανάγκες ζήτησης Ζεστού Νερού τα οποία έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών όπου έχουμε υψηλή ηλιοφάνεια δυστυχώς τα φωτοβολταϊκά πανέλα λειτουργούν με το χαμηλότερο βαθμό απόδοσης τους λόγο της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσετε σε αυτά. Η θερμότητα που αναπτύσσεται στη συνέχεια χάνεται στο περιβάλλον, ενώ την ίδια χρονική στιγμή το κτίριο έχει ενεργειακές ανάγκες για τη παραγωγή Ζεστού Νερού.

Το νέο καινοτόμο προϊόν μας που έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δίνει λύση στο παραπάνω πρόβλημα, διότι εκμεταλλεύεται τη χαμένη θερμότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων για τη παραγωγή Ζεστού Νερού. Με άμεσο αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η αύξηση της θερμοκρασίας του φωτοβολταϊκού πανέλου όπου θα εφαρμόζεται το προϊόν μας.

Τα οφέλη για τον πελάτη είναι πολλά, αρχικά θα εξοικονομεί θερμική ενέργεια για την παραγωγή Ζεστού Νερού χωρίς να χρειάζεται επιπλέον χώρο (ταράτσα) και επιπρόσθετα θα αυξάνεται η Διάρκεια Ζωής και η Αποδοτικότητα του φωτοβολταϊκού πανέλου όπου θα εφαρμόζεται το προϊόν μας.

Εκτιμάμε ότι η επένδυση θα είναι Αποδεκτή και Βιώσιμη διότι θα έχει σύντομο χρόνο απόσβεσης με υψηλό λόγο Κέρδους/Κόστους (B/C ή PI) και υψηλό Εσωτερικό Ρυθμό Απόδοσης (IRR). Τέλος ο κάτοχος του κτιριακού φωτοβολταϊκού συστήματος θα μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και θα παραλληλιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το προϊόν της Necova (www.necova.gr) μειώνει τις εκπομπές CO2 και μεγαλώνει την αποδοτικότητα των ήδη εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πανέλων.

2

2. Αν και η Necova μετράει λίγους μήνες ζωής, παρόλα αυτά έχετε βραβευτεί για την καινοτόμο ιδέα σας. Πώς οι διακρίσεις αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της εταιρείας σας;

ΑΠ.: Η εταιρεία μας έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας αποκτώντας πολύτιμη βοήθεια στη δικτύωση της με την αγορά και με εταιρείες που μπορούν να αποτελέσουν βασικούς συνεργάτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως σημαντικότερους από αυτούς τους διαγωνισμούς το Make Innovation Work που οργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας που οργανώνεται από τον όμιλο Libra του κυρίου Λογοθέτη και το EkinisiLab που οργανώνεται από τον ΣΕΒ. Επιπρόσθετα η Necova έχει διακριθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αποδεικνύοντας τον εξωστρεφή της χαρακτήρα όπου παρουσίασε την ιδέα της στο Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική καινοτομία.

Στόχος του Climate-KIC είναι η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και η προώθηση, μέσα από αυτές, της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και ταυτόχρονα και της επιχειρηματικότητας.

Η Necova ΙΚΕ πέτυχε να αναδείξει την καινοτομία της ιδέας, την επιχειρηματική της εξωστρέφεια και την συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Climate-KIC στη Ολλανδία, το οποίο δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα ανάπτυξης και προώθησης της ιδέας της στην Ευρωπαϊκή αγορά.

1

3. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι οι επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και την αειφόρο ανάπτυξη μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική κρίση;

ΑΠ.: Πίστη μας είναι ότι οι επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες και ιδιαίτερα στο χώρο της πράσινης τεχνολογίας και της αειφόρου ανάπτυξης, βοηθούν στο να δημιουργηθεί υπόβαθρο για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, νέων βιομηχανιών και νέων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά μαζί, σαφώς και μπορούν να συνεισφέρουν σαν μακροπρόθεσμο πλάνο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης και της ψυχολογικής ανάτασης των Ελλήνων.

Άλλωστε οι επενδύσεις στη πράσινη τεχνολογία για τη παραγωγή ενέργειας αποτελεί κύριο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και έκαστης Χώρας όχι μόνο για λόγους οικολογικούς αλλά και για λόγους Ενεργειακής Ανεξαρτησίας, επιπρόσθετα από πολλούς διεθνείς αναγνωρισμένους οίκους συμβούλων επενδύσεων και στρατηγικής ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ως βασική εισήγηση προς την Ελλάδα για επενδύσεις και έρευνα διότι θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

4. Πώς φαντάζεστε την εταιρεία σας τα επόμενα 5 χρόνια;

ΑΠ.: Πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον η Necova ΙΚΕ θα πετύχει να αναδείξει την καινοτομία της ιδέας, την επιχειρηματική της εξωστρέφεια και την συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και θα υπάρξει Στρατηγικός Επενδυτής με άμεσο αποτέλεσμα τη βιομηχανοποίηση του προϊόν της και της διεύρυνσης του δικτύου της που έχει αναπτύξει η Necova εντός και εκτός Ελλάδας μέσω της πολύτιμης βοήθειας που έχει ήδη λάβει με τις αντίστοιχες διακρίσεις της.

Οι μεγάλες εταιρείες άλλωστε Παγκόσμια κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση όχι μόνο για λόγους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και γιατί επιβάλλεται σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και ασταθές περιβάλλον από το διεθνές επιχειρηματικό ρεύμα, η συνεργασία δηλαδή με μικρές νεοφυείς καινοτόμες εταιρείες. Διότι το κόστος ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων σε μία μεγάλη εταιρεία είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος δανεισμού επιβάλει να κινείται όσο το δυνατόν ποιο ευέλικτα, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο το επιχειρηματικό ρίσκο.

Οπότε τόσο Παγκόσμια όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι μεγάλες εταιρείες γίνονται πιο ευέλικτες με την υιοθέτηση όσο το δυνατόν του Lean τρόπου ανάπτυξης των νέων προϊόντων, όπως λειτουργούν άλλωστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Μάλιστα στη πληθώρα των περιπτώσεων επιδιώκονται συνέργειες και συνεργασίες με αυτές κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους διότι έχουμε αναγνωριστεί Εγχώρια και Πανευρωπαϊκά έχοντας ένα καινοτόμο εξωστρεφές με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προϊόν και έχοντας ακολουθήσει τη Lean μεθοδολογία.