“Το μετέωρο Βήμα”, η έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό

Λίγες μέρες πριν, στη Ρόδο, εγκαινιάστηκε μια έκθεση με την παρουσία σπουδαίων ανθρώπων αλλά και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση, καθώς τα έργα των δημιουργών που φιλοξενούνται εκεί μας εντυπωσιάζουν με τα καυστικά, σατιρικά, έξυπνα και εύστοχα σκίτσα τους. Ωστόσο, οι σκιτσογράφοι που συμμετέχουν έχουν και έναν ιερό σκοπό.

Στο politisonline.com παραχώρησε συνέντευξη ένας εκ των δημιουργών, ο γνωστός σκιτσογράφος, Πάνος Ζάχαρης, και μάς εξήγησε τα πάντα γι’ αυτή τη μοναδική έκθεση που πρέπει όλοι να δούμε και να επισκεφτούμε.

12801595_591023804378303_4313917618515215426_n

 

– Πείτε μας λίγα λόγια για την έκθεση. Εγκαινιάστηκε στη Ρόδο, ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί;

Η έκθεση μας εγκαινιάστηκε στη Ρόδο και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση που βρήκε εκεί. Σύντομα θα μεταφερθεί στη Λέρο και το Αγαθονήσι. Επόμενοι επιβεβαιωμένοι σταθμοί θα είναι η Αθήνα και οι Βρυξέλλες, αλλά φιλοδοξούμε να ταξιδέψει και σε άλλα νησιά, όπως επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να γίνεται παράλληλα σε δύο ή περισσότερες πόλεις.Στόχος μας είναι να τη δουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται,να φτάσει παντού το μήνυμα μας.

– Πώς προέκυψε αυτή η πολύ συγκινητική ενέργεια; Συμμετέχετε, αν δεν κάνω λάθος, και πολλοί σπουδαίοι και γνωστοί σκιτσογράφοι. Πόσοι σκιτσογράφοι είστε συνολικά;

Η έκθεση αυτή προέκυψε ως ανάγκη να εκφραστούμε συλλογικά, να παρέμβουμε σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Ο καθένας μας βέβαια εκφράζεται, παίρνει θέση καθημερινά μέσα από τα σκίτσα του, θέλαμε όμως να τοποθετηθούμε και ως Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων ώστε η θέση μας να έχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Συμμετέχουμε 28 γελοιογράφοι με 116 έργα,οι Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

– Πώς μπορούμε εμείς να στηρίξουμε ή/και να ενισχύσουμε οικονομικά την έκθεση;

Η καλύτερη στήριξη της Έκθεσης, είναι να έρθετε να δείτε τι έχουμε να πούμε μέσα από τις εικόνες και τα μπαλονάκια μας.Να διαδοθεί αυτή μας η πρωτοβουλία, να αγκαλιαστεί από όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Δεν υπάρχει ανάγκη οικονομικής στήριξης της.

12805990_589606197853397_6741815059829483395_n

– Μπορεί ένα σκίτσο να είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε άρθρο ή ρεπορτάζ χιλιάδων λέξεων. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Γιατί το σκίτσο μπορεί να έχει τόσο ισχυρή επιρροή;(Ειδικότερα τώρα με την προσφυγική κρίση, πολλές φορές είδαμε σκίτσα να γίνονται viral και να περιγράφουν την κατάσταση με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο).

Πράγματι τα σκίτσα έχουν τη δύναμη να μιλάνε σε μια διεθνή και εύληπτη γλώσσα, τη γλώσσα της σάτιρας. Μπορούν να περνάνε συμπυκνωμένα μηνύματα χωρίς ωστόσο να μπορούν να γκρεμίσουν την αδικία, την φτώχεια, την καταπίεση, τον πόλεμο.Παραφράζοντας τον”επίλογο”του Αναγνωστάκη θα έλεγα πως ”το πολύ πολύ να τα εκλάβεις σαν δύο θαμπούς προβολείς μέσα στην ομίχλη”..Αλλά έστω…Αν και ανάπηροι δείχνουμε τα χέρια μας, κρίνουμε για να κριθούμε…

– Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Καλαϊτζή;

Η έκθεση πράγματι είναι αφιερωμένη στον συνάδελφο μας Γιάννη Καλαϊτζή  που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ένα υπέροχο σκίτσο του επιλέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη ως αφίσα της έκθεσης και εξώφυλλο του λευκώματος μας. Ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής γελοιογραφίας . Υπήρξε ένας βαθιά πολιτικός δημιουργός, πληθωρικός, διονυσιακός, ευρηματικός και απίστευτος μάστορας της πένας και του μαρκαδόρου.Παράλληλα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος κι ένας εξαιρετικά δραστήριος συνάδελφος. Ένα ιερό τέρας της γελοιογραφίας. Κατανοώ ότι αυτά ίσως ακούγονται υπερβολικά, ωστόσο σε διαβεβαιώ πως το μόνο υπερβολικό ήταν το ταλέντο του και η θλίψη όλων μας για τον θάνατο του.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ζάχαρη για τον χρόνο που μας διέθεσε.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στη σελίδα τους στο

facebook: https://www.facebook.com/Το-Μετέωρο-Βήμα-Έκθεση-σκίτσων-για-το-προσφυγικό-588823631264987/

& στην ιστοσελίδα της λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.