ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ:  "Ένα λάμδα την έκανε τη ζημιά". Γράψε αυτή τη φράση...

Ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σίγουρα δεν “μασάει” τα λόγια του.

Ευφυής, με έντονη προσωπικότητα, εκφράζεται ελεύθερα και προτιμάει τις ξεκάθαρες κουβέντες. “Έφυγα από την Ελλάδα πριν από 60 χρόνια, άφησα πάμφτωχους, συνειδητοποιημένους ανθρώπους και όταν γύρισα βρήκα πλούσιους, και πολλούς αστοιχείωτους κατοίκους. Στο “αγαθά κόποις κτώνται” βάλατε ένα λάμδα και έγινε το “αγαθά κόλποις κτώνται”. Ένα λάμδα έκανε τη ζημιά. Γράψε αυτή τη φράση, μου είπε όταν τον συνάντησα στο γραφείο του, στον έβδομο όροφο  στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, λίγο πριν φύγει για την Αμερική, για μία συνέντευξη για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας

*Τρομακτικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες από τους τζιχαντιστές με 34 νεκρούς και πάνω από 170 τραυματίες. Ο δυτικός κόσμος έχει σοκαριστεί και φοβάται…

(Στεναχωριέται και θυμώνει). Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά, σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι. Να κάνουν αυτό που έκανε η Αγγλία και η Αμερική. Η Αγγλία έβαλε μηχανές παρακολούθησης σε μία εβδομάδα, κοριούς  σε όλες τις εκκλησίες και σε όλα τα μέρη, έχει ένα από τα πιο σκληρά συστήματα ασφαλείας στον κόσμο και δεν κινείται κιχ.

*Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Μουζάλας εν τη ρύμη του λόγου αποκάλεσε τα Σκόπια ”Μακεδονία”ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από όλο τον πολιτικό κόσμο. Ο Ελληνικός λαός, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Το έχω πει πολλές φορές, ο μόνος υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αν σας ρωτήσει ποτέ κάποιος πότε αναγνωρίστηκε το πρώτο και μη Ελληνικό κράτος με το όνομα “Μακεδονία” να του πείτε στις 7 Απριλίου 1993, όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Δεν φταίνε οι Σκοπιανοί φταίνε οι ντοπιανοί, εμείς δώσαμε το όνομα στα Σκόπια. Μπορεί να είναι ψυχρό, μπορεί να είναι σκληρό  αυτό που ακούγεται αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ετοιμάζω δύο βιβλία με πολλές λεπτομέρειες για να λάμψει η αλήθεια.

*Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το προσφυγικό,τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα;

Το πρόβλημα θα λυθεί,οι πρόσφυγες σιγά σιγά θα φύγουν. Είναι δυνατόν όμως να έρχονται εδώ οι Τούρκοι και να αποφασίζουν ποιος θα πάει πίσω από αυτούς που οι ίδιοι μας έστειλαν αντί να πάμε εμείς στα τουρκικά λιμάνια να παρακολουθούμε ποιος θα μπει μέσα για να πάει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας; Δηλαδή έρχονται αυτοί εδώ για να δουν ποιον έστειλαν και ποιον θα πάρουν πίσω, αφού τους πήραν πρώτα τα χρήματα για να τους φέρουν εδώ;

*Μία Οδύσσεια χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας μας που παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Εδώ πρέπει να καταλάβετε κάτι. Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, το πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους. Το χρέος είναι ένα κομμάτι του ξοδέματος του κράτους. Κανένα  μα κανένα κράτος σε όλο τον κόσμο δεν έχει περισσότερα χρήματα από ότι συνεισφέρουν οι πολίτες και κανένα κράτος δεν δίνει περισσότερα από αυτά που δίνουν οι πολίτες. Το μόνο τζάμπα φαγητό θα το βρεις στη φάκα. Η κρίση είναι κρίση αξιών, κρίση αναγνώρισης των υποχρεώσεων, δεν είναι μόνο δικαιώματα, οι υποχρεώσεις προηγούνται από τα δικαιώματα. Δεν μπορεί το 80% να ζουν  στη νήσο “πάρω” και το 20% στη νήσο “δίνω” και να έχεις την απαίτηση, ότι αυτοί που είναι  στη νήσο “δίνω” να δίνουν ακόμη περισσότερα  και όταν οι άλλοι δεν δίνουν  να πας και να ζητάς δανεικά από αλλού για να συμπληρώσεις αυτά που θα έπρεπε κανονικά να συνεισφέρουν. Η κρίση δεν έγινε τα τελευταία 5 χρόνια, την κρίση την κάνανε τα προηγούμενα 15 χρόνια. Όπως είπα και σε μία άλλη συνέντευξη αν είχα συναντήσει τον κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 θα του έλεγα ότι πρέπει πρώτα να διαπιστώσει και να εξαντλήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στην εσωτερική παραγωγή του χρήματος και στη συνέχεια να υπολογίσει πόσα του λείπουν για να καλύψει τις ανάγκες και αυτό το ποσό να δανειστεί. Μόνο αυτό το ποσό.

*Αμερικανικές εκλογές 2016. Είστε από τους σημαντικότερους υποστηρικτές, ο πρώτος που σύστησε επιτροπή υποστήριξης και  σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον για τη προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα είναι η Χίλαρι Κλίντον η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

Η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει απίστευτες πολιτικές ικανότητες και είναι πιο ενημερωμένη στην άσκηση εσωτερικής και εξωτερικής των ΗΠΑ από ότι ήταν ο Μπιλ Κλίντον, όταν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 1991.

Spirou_Hillary-Clinton Spirou_Hilary

*Η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον  σε τι θα ωφελήσει την Ελλάδα;

Η Χίλαρι αγαπάει την Ελλάδα, όπως και ο Μπιλ Κλίντον, είναι φίλοι της Ελλάδας. Πρόεδρος της επιτροπής προεκλογικού αγώνα είναι ο Έλληνας από την πλευρά της μάνας του ο Τζον Ποντέστα. Η Χίλαρι γνωρίζει ότι μετά την ήττα της στην Αϊόβα έσωσε την πολιτική της καριέρα όταν κέρδισε το 2008 την Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, νίκη που οφειλόταν αποκλειστικά στην απόλυτη υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας του Νιου Χαμσάιρ. Το θέμα είναι να θέλουμε εμείς  οι Έλληνες να βοηθηθούμε.

*Τι εννοείτε;

Ήρθε στην Ελλάδα ο Μπιλ Κλίντον επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά με 17 δισεκατομμυριούχους που ήθελαν να κάνουν επενδύσεις στην χώρα μας και κάποιοι τύποι τους περίμεναν στην πόρτα του ξενοδοχείου για να τους λιντσάρουν, με το επιχείρημα ότι δεν ήθελαν Αμερικανούς επενδυτές στην Ελλάδα. Η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον  θα είναι ο,τι καλύτερο για την Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι θα βοηθήσει αρκεί να ξέρουμε και μεις τι θέλουμε.

* Να έχετε ένα καλό ταξίδι πρόεδρε και σας ευχαριστώ.

Ευαγγελία Ιωαννίδη