ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η ελληνίδα φοιτήτρια που έφτιαξε μόνη της ένα κινητό τηλέφωνο

13417610_10209487598927774_4899123871027990903_nΟι κοινωνίες όλου του κόσμου δίνουν μεγάλη βάση στην ελπιδοφόρα νέα γενιά. Στην Ελλάδα, οι νέοι είναι η κινητήριος δύναμη που δίνει την ελπίδα στην κοινωνία πως οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Ωστόσο, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης πολλοί νέοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να δοκιμάσουν τη τύχη τους σε άλλους τόπους. Οι πλείστοι, νέοι επιστήμονες και λαμπρά μυαλά.

Φαίνεται όμως πώς ακόμα στην Ελλάδα παραμένουν σπουδαία μυαλά και συνεχίζουν να προοδεύουν και να αφιερώνουν τον χρόνο τους στο να κατακτούν τους στόχους τους και τελικά μαζί με εκείνους να νιώθει και ολόκληρη η κοινωνία μας περήφανη για τους νέους της.
Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε το πολύτιμο νέο δυναμικό έμπνευσης και δημιουργία στη χώρα μας, που αναζωπυρώνει την ελπίδα όλων για ένα καλύτερο αύριο, βρήκαμε την πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια που κατασκεύασε μόνη της ένα κινητό τηλέφωνο στο πλαίσιο μιας εργασίας στη σχολή της.

Η Μαρία Κιορουκτσίδου,  είναι  24 χρονών και τελειόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

13522010_10209586120990764_240940116453398593_nΑπό μικρή της άρεσαν κάθε είδους ηλεκτρονικά κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Όμως τα κινητά τηλέφωνα της τραβούσαν την προσοχή περισσότερο, ίσως γιατί έζησε την τεχνολογική έκρηξη της σύγχρονης εποχής στην κινητή τηλεφωνία.

Ήθελε να έχει κάθε καινούργιο και καινοτόμο κινητό, να δει τις νέες του προσθήκες,να το μελετήσει και να δοκιμάσει στο έπακρο τις νέες του δυνατότητες. Έτσι, έφτιαξε μόνη της μια κατασκευή κινητού, πήρε άριστα για αυτή την εργασία και είναι η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα που το κατάφερε. Πώς νιώθει άραγε για αυτό;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν φορές που ούτε εγώ η ίδια δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Δεν το φανταζόμουν όταν έφτιαχνα το κινητό ότι θα έπαιρνε τέτοια έκταση. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλα τα άτομα που έχω γύρω μου και με στήριξαν, για τους καθηγητές μου και τις γνώσεις που μου μετέδωσαν, και γενικώς για όλη την υποστήριξη που έλαβα. Χαίρομαι που βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους να είναι περήφανοι για εμένα.

– Θέλουμε να μας πεις πώς έφτιαξες τη συσκευή. Αν λειτουργεί κανονικά όπως τα κινητά που έχουμε και χρησιμοποιούμε όλοι και πώς εμπνεύστηκες να το φτιάξεις;

Αφού μελέτησα τα υλικά που θα χρειαζόμουν, ξεκίνησα τις δοκιμές όσον αφορά την συνδεσμολογία και την λειτουργικότητα του κάθε εξαρτήματος. Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκαν αρκετές δοκιμές μέχρι να βεβαιωθώ πως όλα δουλεύουν σωστά. Όταν φτιάχνεις κάτι, συνήθως κάτι άλλο χαλάει! Μετά τις δοκιμές, ξεκίνησα την συγγραφή του κώδικα, το πιο δύσκολο κομμάτι της κατασκευής. Έπρεπε όλα τα εξαρτήματα να λειτουργούν κανονικά, και για αυτό οφείλεται σχεδόν ολοκληρωτικά ο κώδικας. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ένα μικρό λάθος στον κώδικα μπορεί να σε πάει πολύ πίσω χρονικά.

Η συσκευή λειτουργεί κανονικά, δηλαδή πραγματοποιεί και δέχεται κλήσεις και αναπαράγει ήχο κλήσης, όπως επίσης εμφανίζει τον αριθμό του καλούντος, αν και οι δυνατότητές της δεν περιορίζονται εκεί.

Η ιδέα για να υλοποιήσω την εργασία μού ήρθε μια μέρα στο τρένο, όπου παρατηρούσα τους περισσότερους ανθρώπους να είναι προσκολλημένοι στο κινητό τους τηλέφωνο, και συνειδητοποίησα πως κάτι τόσο καθημερινό και τόσο οικείο πλέον για μας όχι μόνο δεν μας κάνει εντύπωση, αλλά δεν γνωρίζουμε και πώς λειτουργεί. Τότε το πήρα απόφαση να δοκιμάσω τις ικανότητες μου πάνω στο θέμα. Παρόλα αυτά, τα κινητά τηλέφωνα μου άρεσαν ανέκαθεν. Ήταν κάτι που γνώρισα από μικρή και με ενθουσίαζε. Η ιδέα λοιπόν δεν μου ήρθε τελείως ξαφνικά, υπήρχαν ήδη οι “βάσεις”.

– Για αυτή την κατασκευή σου έχει γίνει κάποια πρόταση επαγγελματική για να την αγοράσουν ή πχ να σε προσλάβουν;

Ο σκοπός της εργασίας δεν είναι η πώληση της, συνεπώς δεν υπάρχουν και προσφορές. Η αλήθεια είναι πως έχουν πέσει κάποιες επαγγελματικές προσφορές στο τραπέζι. Προς το παρόν, όλα είναι σε πρώιμο στάδιο, συζητούνται κάποια πράγματα, τίποτα σίγουρο όμως.

– Ποιος είναι ο επόμενος στόχος κατασκευής; Τι θέλεις να φτιάξεις;

Ο αμέσως επόμενος στόχος είναι να συνεχίσω και να εξελίξω το κινητό τηλέφωνο, καθώς θέλω να φτάσω τις δυνατότητές του – και τις δικές μου- όσο πιο μακριά μπορώ. Ήδη μελετάω το επόμενο βήμα. Προς το παρόν ο στόχος μου είναι η μέγιστη βελτιστοποίηση της συσκευής μου.

– Ξέρεις, είναι σημείο των καιρών τα σπουδαία επιστημονικά μυαλά του τόπου μας να φεύγουν από την πατρίδα μας και να δοκιμάζουν τη τύχη τους στο εξωτερικό. Εσύ σκέφτεσαι να φύγεις ή θέλεις να μείνεις εδώ και με τις γνώσεις σου να το παλέψεις με τον καλύτερο τρόπο εδώ;

Η αλήθεια είναι πως δεν θέλω να φύγω κατευθείαν από την Ελλάδα, χωρίς να έχω προσπαθήσει να βρω κάτι που με ενδιαφέρει. Αν δεν βρω, είμαι διατεθειμένη να φύγω στο εξωτερικό.