Γ.Τσακοφίτης (Γλυκάκι): Στόχος μας το άνοιγμα στις ξένες αγορές

Μιλήσαμε με τον κ. Γεώργιο Τσακοφίτη για την εταιρία “Γλυκάκι”, στο περιθώριο της εκπομπής x2 του Action 24.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα της εταιρίας δράσης σας;

Η ιδέα ξεκίνησε εξ ανάγκης. Το Μάρτιο του 2011, κατόπιν μιας πολυετούς καριέρας ως υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, απολύθηκα λόγω κρίσης. Με …12 ημερών παιδί.

Ως λύση ανάγκης επιλέξαμε να γυρίσουμε τότε στη μάνα –γη. Στη μάνα (οικογένεια) για επιβίωση και στη γη, ώστε να καλλιεργήσουμε τα κτήματα και την οικογενειακή περιουσία. Δώσαμε αξία στην πρωτογενή παραγωγή του τόπου μας, μεταποιήσαμε τα φρούτα κυρίως που μας δίνει η γη της Κύμης (τόπος καταγωγής και δραστηριοποίησης μας) και πλέον τα βαζάκια μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ένα ευτράπελο του πρώτου καιρού της μετεγκατάστασης μας είναι το εξής: Όταν με καλούσαν οι συνάδελφοι για να ρωτήσουν με ενδιαφέρον τι κάνουμε και πως επιβιώνουμε, εγώ τους απαντούσα: ‘’Κουνάω την αχλαδιά…’’ (επίκαιρο στις μέρες μας). Τους φαινόταν πολύ αστείο, αλλά εγώ κυριολεκτικά έριχνα τότε αχλάδια (μια ντόπια ποικιλία του τόπου μου που ονομάζεται δροσάτα). Έτσι ξεκίνησαν όλα…
Υπήρχε ανησυχία ή φόβος στην αρχή;

Ασφαλώς και υπήρχε ανησυχία, κυρίως λόγω της επιτακτικής ανάγκης να παρέχουμε τα προς το ζην στο νεογέννητο μωρό μας. Ωστόσο, η συνδρομή της οικογένειας μου στο κομμάτι της τεχνογνωσίας και αρκετών γυναικών του τόπου μας (άριστα εξειδικευμένες εργάτριες στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων  και παραδοσιακών γλυκών), σε συνδυασμό με τις σπουδές μου (πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Κινδύνων) μας επέτρεψε να ανοίξουμε τα φτερά μας. Είχαμε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, άφθονη α’ ύλη (φρούτα και λαχανικά), επιστημονική γνώση. Διαθέσαμε ένα μικρό κεφάλαιο και με αμέτρητες ώρες δουλειάς, λίγη τύχη και ικανότητα, τα έχουμε καταφέρει δόξα τω θεώ καλά…
Ποια είναι τα εμπόδια που συναντά ένας νέος επιχειρηματίας στη χώρα μας;

Τα εμπόδια είναι κυρίως γραφειοκρατικά. Μας πήρε 11 μήνες για να μας δώσουν την άδεια λειτουργίας του καταστήματος και του εργαστηρίου. Υπάρχουν ακόμα χρονοβόρες διαδικασίες στην ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος: Δήμος, επιμελητήριο, Ταμείο ασφάλισης, εφορία, πυροσβεστική για προεγγραφή και ξανά σε όλες αυτές τις υπηρεσίες για οριστική εγγραφή. Θα έπρεπε να υπάρχει μια υπηρεσία (one stop agency), όπου ένας επιχειρηματίας να προσκομίζει όλα τα δικαιολογητικά και να του χορηγείται η άδεια. Στην Ελλάδα σήμερα αυτό που επικρατεί είναι τρελό. Πήγα 3 φορές δικαστήριο λόγω προέγκρισης αδείας και όχι οριστικής άδειας. Φυσικά ο δικαστής γελούσε και μας έδιωχνε.

Εμπόδιο αποτελεί και η υπερφορολόγηση. Με ΦΠΑ 24% είναι ουσιαστικά αποτρεπτικό να επιχειρήσεις. Η Κύπρος, που ξεκίνησα να δραστηριοποιούμε έχει… 5% ΦΠΑ. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες 8%. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα μια λύση.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και οι στόχοι για το μέλλον;

Οι προσδοκίες μας είναι υψηλές. Ασφαλώς σαν νέος άνθρωπος οφείλω να κοιτάζω μπροστά. Το οφείλω στην οικογένεια μου και του 2 υιούς μου, στα άτομα που απασχολούμε (ζουν και εργάζονται μαζί με εμάς 4 οικογένειες και εποχιακά συνολικά 8 άτομα).

Το ελληνικό τρόφιμο, απολαμβάνει την εκτίμηση και την αποδοχή παγκόσμια. Στις 27 Νοεμβρίου κατεβαίνουμε σε μεγάλη έκθεση τροφίμων στο Μόναχο.  Πολύτιμος αρωγός στέκεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά ο κος Μπακογιάννης.

Αυτός είναι και ο στόχος μελλοντικά. Η ανάπτυξη. Η συμμετοχή σε εγχώριες και παγκόσμιες εκθέσεις τροφίμων. Η διεύρυνση των λιανικών σημείων πώλησης στην Ελλάδα (ήδη 50 καταστήματα συνεργάτες  σε 3 χρόνια λειτουργίας), η αύξηση των χωρών που εξάγουμε (Ολλανδία, Νορβηγία, Γαλλία, Ιταλία) και σύντομα Κύπρο και Αμερική.
Ποια στιγμή ξεχωρίζετε από την έως τώρα πορεία σας;

Αναμφίβολα τη βράβευση μου το 2014 από το ίδρυμα της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου (ANGELOPOULOS CLINTON GLOBAL INITIATIVE UNIVERSITY). Πήρα τότε ένα απ’ τα 20 βραβεία πανελλαδικά στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου, για το project Glikaki. Για το γεγονός ότι προσφέρουμε δουλειά σε άνεργες και κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες (κοινωνική επιχειρηματικότητα) και για την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής (αγροτική επιχειρηματικότητα).

Πήρα ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, ταξίδεψα και έκανα σειρά σεμιναρίων και επαφών σε πανεπιστήμιο της Αμερικής (Φοίνιξ, Αριζόνα), γνωρίστηκα με την οικογένεια Κλίντον και αποκόμισα τεράστια οφέλη.

Σημαντική επίσης στιγμή, το παγκόσμιο βραβείο (ένα χρυσό αστέρι), που πήραμε το 2016 στο μεγαλύτερο διαγωνισμό τροφίμων (GREAT TASTE AWARDS) στην Αγγλία, για το καινοτόμο προϊόν μας : Μαρμελάδα σύκου με αστεροειδή γλυκάνισο.

Δείτε τον κ. Γεώργιο Τσακοφίτη στην εκπομπή x2 στο Action 24 με τον Γιάννη Πολίτη, στο 54:36: