Παιδική διατροφή: Πρωινό στο σπίτι – Δεκατιανό από το σπίτι!

Το καλύτερο ξεκίνημα της μέρας είναι ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό! Τι πιο βασικό και σημαντικό, από το να ξεκινάει ένα παιδί τη μέρα του καταναλώνοντας ένα πρωινό που θα του δώσει πολλή ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της πρώτης μέρας στο σχολείο. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, κάθε παιδί, αφού δυσκολευτεί να σηκωθεί το πρωί, στη συνέχεια, παίρνοντας ένα καλό πρωινό, αποκτά καλή διάθεση και δυνάμεις για το σχολείο και τις απαιτήσεις των δασκάλων, Άλλωστε, στην αρχή της ημέρας, το σώμα μας έχει ανάγκη από καύσιμα για να ξεκινήσει να δουλεύει σωστά και το πρωινό αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να αποκτήσουμε ενέργεια και να τη ξοδέψουμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Μερικές καλές επιλογές πρωινού είναι :

-1 φλιτζάνι γάλα 1,5 % με 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής άλεσης

-1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό με 1 φέτα ψωμί και 1 φέτα τυρί

– 1 φλιτζάνι γάλα 1.5% με 2 φρυγανιές με 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη και 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

-1 φλιτζάνι γάλα 1,5% με 1 κομμάτι σπιτικό κέικ ή με 2 μπισκότα ολικής άλεσης

Ωστόσο, ακόμα και αν το παιδί καταναλώσει ένα από τα παραπάνω πρωινά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να μείνει νηστικό μέχρι το τέλος της σχολικής μέρας και την επιστροφή του στο σπίτι για το μεσημεριανό. Το δεκατιανό είναι απαραίτητο για να μπορεί ο οργανισμός του παιδιού να λειτουργεί καλύτερα και να παραμένει το παιδί δραστήριο.

Μία επιλογή για δεκατιανό, σίγουρα είναι να πάρει το παιδί, το κολατσιό του από το σπίτι (1 κομμάτι σπιτική πίτα, ή κέικ ή 1 τοστ), καθώς, η δυσκολία είναι η επιλογή του δεκατιανού από το κυλικείο του σχολείου Αν το παιδί αποφασίσει να αγοράσει κάτι από το κυλικείο, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνει τις πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι:

Κριτσίνια, και κράκερς ολικής άλεσης
Μπάρες δημητριακών
Παστέλι
Φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά
Χυμούς φρούτων
Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και γαλοπούλα
Κουλούρι Θεσ/κης
Σίγουρα οι προαναφερόμενες επιλογές έχουν δυσκολία στο να εφαρμοστούν στη πράξη, καθώς τα παιδιά επηρεάζουν το ένα το άλλο στην επιλογή του φαγητού. Ωστόσο, οι γονείς καλό θα ήταν να εξηγήσουν στα παιδιά τη σημασία που έχει ένα δεκατιανό ποιοτικό και χαμηλό σε θερμίδες, ώστε να αποφεύγει τις πίτσες και τα σφολιατοειδή.

Της Εύας Ζήκου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος