Νερό: Πόσο πρέπει να πίνει το παιδί μου;

Το νερό, κατά τη γέννησή μας, αποτελεί το 75% με 85% του ολικού σωματικού βάρους. Το ποσοστό αυτό ελαττώνεται όσο το βρέφος μεγαλώνει και όσο αυξάνεται το ποσοστό λίπους στο σώμα.

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό όλων των ιστών του σώματος,

ενώ αποτελεί το μέσο όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το νερό συμμετέχει επίσης ως υπόστρωμα των μεταβολικών αντιδράσεων, καθώς και ως δομικό συστατικό παρέχοντας σχήμα στα κύτταρα. Είναι απαραίτητο στις φυσιολογικές λειτουργίες της πέψης, της απορρόφησης και της απέκκρισης. Παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή και λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ λειτουργεί και ως μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, συμβάλει άμεσα στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα, το νερό διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αποτρέποντας ή καθυστερόντας την υποθερμία. Σε μέσες θερμοκρασίες περιβάλλοντος οι υγιείς ενήλικες μπορούν να επιβιώσουν έως και 10 ημέρες χωρίς νερό, ένω τα παιδιά μόνο 10 ημέρες.

Το νερό αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο ενυδάτωσης.

Κύριες πηγές πρόσληψης νερού για τον άνθρωπο αποτελούν το πόσιμο νερό (βρύσης, εμφιαλωμένο), τα ροφήματα & τα ποτά καθώς και διάφορα τρόφιμα. Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε νερό ποικίλλει και συνήθως σε προϊόντα αρτοποιίας φτάνει έως 40%, στα φρούτα και λαχανικά ξεπερνά το 80%, ενώ στο ανθρώπινο και αγελαδινό γάλα μπορεί να φτάσει το 90%. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εκτός των άλλων, εφοδιάζει τον οργανισμό με σημαντικές ποσότητες νερού.

Η κανονική κατάσταση ενυδάτωσης μπορεί να επιτευχθεί με ένα ευρύ φάσμα συνολικών προσλήψεων ύδατος λόγω των μηχανισμών ομοιόστασης. Η φυσική δραστηριότητα, η έκθεση στη θερμότητα και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι διαιτητικοί παράγοντες και ορισμένες παθοφυσιολογικές καταστάσεις επηρεάζουν την απαίτηση για το νερό σε κάθε άτομο ξεχωριστά.

Συστάσεις ενυδάτωσης και πρόσληψης νερού για τα παιδιά

Οι συστάσεις Πρόληψης Νερού από τη Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που ορίστηκαν το 2010 αναφέρουν ότι η ημερήσια επαρκής πρόσληψη (ΑΙ) για το νερό είναι στα:

Βρέφη 6-11 μηνών: 0,8-1 λίτρο ανά ημέρα
Παιδιά 1-2 έτους: 1,1-1,2 λίτρα ανά ημέρα
Αγόρια & κορίτσια ηλικίας 2-3 χρόνων: 1,3 λίτρα ανά ημέρα
Αγόρια & κορίτσια ηλικίας 4-8 χρόνων: 1,6 λίτρα ανά ημέρα
Αγόρια & κορίτσια ηλικίας 9-13 χρόνων: 2,1 & 1,9 λίτρα αντίστοιχα ανά ημέρα
Αγόρια & κορίτσια ηλικίας ≥ 14 χρόνων: 2,5 & 2 λίτρa αντίστοιχα ανά ημέρα

Η ποσότητα του νερού που χρειάζονται τα παιδιά εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και από το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας. Εάν βρίσκονται σε θερμό περιβάλλον ή ασκούνται έντονα, πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο νερό.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς είναι οι παρακάτω:

  • Προτιμάτε το νερό βρύσης. Το εμφιαλωμένο νερό ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις που το νερό βρύσης δεν είναι ασφαλές ή/και διαθέσιμο.
  • Φροντίστε, ώστε τα παιδιά να πίνουν νερό αντί για φρουτοχυμούς, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά κ.ά.
  • Υπενθυμίζετε συχνά στα παιδιά να πίνουν νερό. Πολλές φορές το ξεχνούν και, καθώς είναι ιδιαίτερα δραστήρια, μπορεί να αφυδατωθούν.
  • Φροντίστε ώστε τα παιδιά να έχουν μαζί τους πρακτικές συσκευασίες με νερό όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού (π.χ., παγούρι στο σχολείο, στις εκδρομές κ.α.).
https://thehealthlab.gr