2η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών: «Αργοναυτική Εκστρατεία: Στόχος-Σχέση-Σύνδεση-Ταξίδι-Θεραπεία»

Το βουνό των Κενταύρων, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και πιο συγκεκριμένα οι Πινακάτες, ένα διατηρητέο χωριό, με Προεδρικό Διάταγμα από το 1979 με έντονο παραδοσιακό χρώμα, αποτελεί και το φετινό καλοκαίρι, τόπο φροντίδας της ψυχής.

Η φετινή 2η Συνάντηση θα εστιάσει στη θεραπευτική σχέση αντλώντας υλικό από την Αργοναυτική εκστρατεία, έναν μύθο που συνδέεται άμεσα με το βουνό Πήλιο αφού από τις παρυφές του, την Ιωλκό ξεκίνησε το ταξίδι της η Αργώ.

Η ιδέα και ο στόχος
Το Χωριό Ψ είναι μια κοινότητα ατόμων με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία. Οι συναντήσεις στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων, σκέψεων και συναισθημάτων μέσα από τον ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο αλλά και τις βιωματικές δράσεις.

Το Χωριό Ψ περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, παράλληλες δράσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό απόδρασης καλοκαιρινών διακοπών και προσωπικής εξέλιξης. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν σε ξενώνες του χωριού.

Σε ποιους απευθύνεται:
-επαγγελματίες και φοιτητές από τον χώρο της ψυχικής υγείας, των ανθρωπιστικών επιστημών και συναφών κλάδων
-άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερο τον εαυτό τους και να πειραματιστούν με πιο εκφραστικούς τρόπους επικοινωνίας
-σε όσους θέλουν να επιλέξουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία

Φέτος, στο Χωριό Ψ παρουσιάζονται έξι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Αναλυτικά, φιλοξενούνται οι: Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Παναγιώτης Απότσος , Αθηνά Δελαπόρτα, Άννα Κάραλη, Χρήστος Καραπιπέρης Αλεξάνδρα Κατσικά, Λήδα Κοφινά, Άντα Παϊζη, Ρεβέκκα Ροδοπούλου, Γιώτα Ρουσάκου.

Στις 19, 20 και 23 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ψυχοθεραπευτές και άλλων προσεγγίσεων να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες του Χωριού Ψ θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής “Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό”. Στο πλαίσιο αυτής της εξόρμησης με καραβάκι, θα γίνει εν πλω αναφορά στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, στα θέματα και τους συμβολισμούς που αναδεικνύει η συγκεκριμένη αφήγηση τα οποία σχετίζονται με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, οι ήρωες της εκστρατείας δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.

Πρόγραμμα δεκαημέρου:

18 Αυγούστου: Αφίξεις // Οpen call εργαστήρια// Καλωσόρισμα
19 Αυγούστου: Οpen call εργαστήρια //Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό//
20 Αυγούστου: ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
21 Αυγούστου: ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
22 Αυγούστου: ΡΑΪΧΙΚΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
23 Αυγούστου: Open call Βιωματικά Εργαστήρια //Αργοναυτική Εκστρατεία στον Παγασητικό
24 Αυγούστου : ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑRT THERAPY)
25 Αυγούστου: GESTALT
26 Αυγούστου: FOCUSING ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
27 Αυγούστου: Λήξη εργασιών/ Αποχαιρετισμό