Δες πώς θα αποπνέεις αυτοπεποίθηση, ακόμα κι όταν το φυλλοκάρδι σου τρεμοπαίζει!

Αρκετές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να με αμφισβητεί. Σκέφτομαι ότι δεν είμαι ικανή να κάνω πράγματα ή ακόμα ότι δεν αξίζω τα καλά που με βρίσκουν!

Ναι, η αυτόπεποίθησή μου πιάνει πάτο! Αλλά πείτε μου ότι δεν είμαι η μόνη! Εσείς έχετε βρεθεί σε καταστάσεις στις οποίες αμφισβητήσατε τον εαυτό σας ή νομίζατε πως δεν μπορούσατε να πείσετε τους άλλους για τη σιγουριά που αποπνέετε;

Ευτυχώς, μια ειδικός ήρθε για να μας δώσει τη λύση! Η Joanne Irving, ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια στελεχών, προτείνει να προσποιηθούμε μέχρι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Διευκρινίζει, όμως, ότι «Το να προσποιούμαστε δεν σημαίνει να παριστάνουμε ότι είμαστε κάποιος άλλος, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, ώστε να επιτρέψουμε στην αυτοπεποίθηση και τις ικανότητές μας να αναδυθούν»!

Μάλιστα, μας αποκαλύπτει και τέσσερις τρόπους μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να αποπνεύσουμε εμπιστοσύνη, ακόμα κι αν το φυλλοκάρδι μας τρεμοπαίζει!

Αρχικά, προτείνει να μην κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα: Αργά η γρήγορα θα αποκαλυφθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η «απάτη» μας θα κάνει τους άλλους να μην μας εμπιστεύονται στην πραγματικότητα. Η τακτική αυτή αποκαλύπτει ότι ουσιαστικά γνωρίζουμε όσα και ένας αρχάριος!

Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα! Ναι, γίνεται και αυτό και όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για μας! Καμιά φορά άνθρωποι που πετυχαίνουν πράγματα αποποιούνται την επιτυχία τους γιατί νομίζουν ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν περισσότερα! Ας αποδεχθούμε το γεγονός ότι εξελισσόμαστε και μαθαίνουμε μέσα και από τις επιτυχίες μας για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο έμπιστοι!
Ένα στοιχείο που βοηθά στην εμπιστοσύνη που αναπνέουμε είναι οι ερωτήσεις! Όπως είπαμε δεν τα ξέρουμε όλα, οπότε για να μάθουμε πρέπει να ρωτήσουμε! “Όσο λιγότερα προσποιείστε ότι ξέρετε, τόσο περισσότερο θα φαίνεστε ένας ηγέτης με αυτοπεποίθηση”, εξηγεί η Irving. Οι ερωτήσεις μας μπορεί να στέλνουν το μήνυμα ότι είμαστε ικανότεροι από όσο δείχνουμε!

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να διώχνουμε αρνητικές σκέψεις, όπως: «Δεν θα τα καταφέρω» ή «Δεν μπορώ να το κάνω». Εκείνο που προτείνει η ψυχολόγος είναι αντί να προσπαθούμε να τις απομακρύνουμε από το μυαλό μας, να τους απαντήσουμε ότι κάνουν λάθος. Έτσι μπορούμε και να τις αλλάξουμε. Για παράδειγμα, λέει η Irving, αν νιώθετε ανήσυχοι πριν από μία συνεδρίαση, πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό συμβαίνει επειδή είστε ενθουσιασμένοι για τη συνεδρίαση και όχι επειδή φοβάστε ότι δεν θα είστε άξιος στον νέο σας ρόλο. Έξυπνο;