Τελικά τι είναι καλύτερο; Να πάρω πατάτες ή ένα δεύτερο μπέργκερ;

Το δίλημμα είναι γνωστό σε όλους: καθώς είμαστε μπροστά στο ταμείο του αγαπημένου μας fast food, σκεφτόμαστε ότι πεινάμε πολύ, αλλά ταυτόχρονα ότι είναι μεγάλη γουρουνιά να παραγγείλουμε δύο μπέργκερ. Όμως και το ένα μοιάζει λίγο για να μας χορτάσει, οπότε παραγγέλνουμε μαζί και μια μερίδα τηγανιτές πατάτες. Σωστό;

Όχι και τόσο, σύμφωνα με κάποιους διαιτολόγους που υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντα καλύτερο να επιλέγουμε τα δύο μπέργκερ και όχι τον συνδυασμό μπέργκερ και τηγανητές πατάτες.

Δεν ακούγεται πολύ λογικό, εκ πρώτης: τα δύο μπέργκερ έχουν σαφώς περισσότερες θερμίδες, οπότε γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο στον εαυτό μας και τη σιλουέτα μας; Η απάντηση κρύβεται στη σύσταση και την ποιότητα του φαγητού που τρώμε και όχι απαραίτητα στις θερμίδες.

Καταρχάς, το να απαρνηθούμε τις πατάτες για ένα ακόμη μπέργκερ πιθανότατα θα σημαίνει ότι το υπόλοιπο της ημέρας θα έχουμε λιγότερες λιγούρες και δεν θα στραφούμε σε κάποια ανθυγιεινή λιχουδιά για να μας κόψει την πείνα – η διάθεσή μας για τσιμπολόγημα θα είναι περισσότερο περιορισμένη.

Αυτό έχει να κάνει με τη σύσταση του φαγητού που τρώμε: η πρωτεΐνη που έχει το μπιφτέκι του μπέργκερ μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις και χορτάτοι. Ταυτόχρονα, οι υδατάνθρακες από το ψωμάκι μας δίνουν ενέργεια και τα λιπαρά μας βοηθούν να απορροφήσουμε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Προσθέστε και τις φυτικές ίνες από τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το μαρούλι και έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Οι τηγανιτές πατάτες από την άλλη, έχουν μεν λιγότερες θερμίδες από ένα μπέργκερ, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι διατροφικά πολυδιάστατες όπως ο… φίλος που συχνά συνοδεύουν. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι ο συνδυασμός μπέργκερ και τηγανιτές πατάτες πάει… combo και με αναψυκτικό (γεμάτο ζάχαρη και θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία), τότε η ζυγαριά γέρνει ακόμη πιο πολύ προς την πλευρά των δύο μπέργκερ.

Φυσικά, αυτό δεν είναι ένα διατροφικό πλάνο για να ακολουθείτε καθημερινά – οι έξτρα θερμίδες θα έχουν τις επιπτώσεις τους σε βάθος χρόνου.

http://www.iatrikanews.gr