ΕΦΕΤ: Συμβουλές προς του καταναλωτές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τροφίμων

Ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν στα ψώνια τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρωτεύον μέλημα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι η προστασία του αγοραστικού κοινού εν’όψει των εορτών. Με στόχο, λοιπόν, την σωστή υγιεινή, την ασφάλεια των τροφίμων και την αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών συνεχίζει τους ελέγχους στα προϊόντα, φροντίζοντας να προειδοποιεί εγκαίρως για τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει στους καταναλωτές να προσέξουν τα εξής σημεία:

1. Το νωπό κρέας θα πρέπει να προμηθεύεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αναζητούν τις σφραγίδες των υγειονομικών ελέγχων.
2. Οι γαλοπούλες θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία λήξης. Από την άλλη, η τα πτηνοτροφικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πρέπει να φέρουν την ένδειξη του ειδικού τρόπου παραγωγής τους.
3. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα τα τυριά είναι απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσής τους, αλλά και η σήμανση αναγνώρισης. Επίσης, όσα σκευάσματα περιέχουν φυτικά λιπαρά δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να πωλούνται σε διακριτικούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
4. Στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής οφείλουν οι παρασκευαστές να ενημερώνουν για τυχόν ύπαρξη αλλεργιογόνων.
5. Να αποφεύγουν την αγορά τροφίμων από πλανόδιους πωλητές και να επιλέγουν επιχειρήσεις που διαθέτουν τις σχετικές άδειες λειτουργίας. Επιπλέον, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύονται κάθε είδος.
6. Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η διατροφή την εορταστική περίοδο πρέπει να γίνεται σωστά, να υπάρχει ένα όριο και να συνοδεύεται από άσκηση. Το αλκοόλ επιβάλλεται να καταναλώνεται με μέτρο.

Αναλυτικότερα οι συμβουλές του ΕΦΕΤ στον παρακάτω σύνδεσμο:

file:///C:/Users/user/Downloads/F6951_15-12-2017.pdf