Βιολογικά Προϊόντα: Μόδα ή Υγεία; Τα οφέλη και οι παγίδες

Είναι κατά κύριο λόγο αγροτικά προϊόντα τα οποία παράχθηκαν με φυσικές διεργασίες χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων ή προσθήκη βιταμινών και αντιβιοτικών στις καλλιέργειες αυτών. Σήμερα, σύμφωνα με έρευνες, σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά 170.000.000 στρέμματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων κατέχει η Ευρώπη με 46%. Στην χώρα μας καλλιεργούνται μόλις 300 χιλ. στρ. περίπου ή το 0,8% της συνολικής έκτασης.

Πώς διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που αγοράσαμε είναι βιολογικά;

Υπό την αιγίδα του κράτους αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης, θεσπίστηκαν ανεξάρτητοι φορείς, που ελέγχουν διεξοδικά τις καλλιέργειες αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας των προϊόντων έως ότου αυτά χαρακτηριστούν «βιολογικά».

Για να χαρακτηριστεί λοιπόν ένα προϊόν βιολογικό πρέπει να φέρει ειδική σήμανση από ένα αναγνωρισμένο οργανισμό του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Οι κυριότεροι οργανισμοί πιστοποίησης στον ελληνικό χώρο είναι ή ΒΙΟ-ΕΛΛΑΣ και η ΔΗΩ. Αρκετά συχνά απαντάται και η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ καθώς και η πιστοποίηση για βιολογικά τρόφιμα της ευρωπαϊκής ένωσης, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Όσον αφορά στα προϊόντα που πωλούνται «χύμα», ο πωλητής των προϊόντων αυτών πρέπει να είναι πιστοποιημένος από τους ίδιους ελεγκτικούς φορείς.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το ελεγκτικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται παγκοσμίως και, για την σωστή του υλοποίηση, παρεμβαίνουν φορείς και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς πιο υγιεινά καθώς δεν περιέχουν υπολείμματα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών, τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και προκαλούν τοξίνωση και πιθανές βλάβες σε ζωτικά όργανα. Για αυτό το λόγο έχουν ανώτερη διατροφική αξία και παρόλο που συχνά υστερούν σε εμφάνιση έναντι των συμβατικών τροφίμων, συνήθως υπερτερούν σε γεύση και άρωμα Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνουν την μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υπεδάφους.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα βιολογικά προϊόντα;

Λόγω της μεγάλης προβολής και της νέας τάσης για κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, πολλοί καταναλωτές έχουν σχηματίσει λανθασμένη άποψη σχετικά με την περιεκτικότητα των βιολογικών προϊόντων σε επιβλαβή θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα ακούγεται συχνά η άποψη ότι «αφού είναι βιολογικό είναι και υγιεινό». Σίγουρα ένα βιολογικό προϊόν είναι πιο υγιεινό από ένα συμβατικό τρόφιμο για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών ή ζάχαρης, ειδικά όσον αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, κέικ βάφλες και έτοιμα γεύματα. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η προσεχτική ανάγνωση των ετικετών τροφίμων που θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθή χρήση των προϊόντων αυτών.

Back to reality

Τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων είναι ουσιώδη για την υγεία μας αλλά επιζήμια για την τσέπη μας. Στην Ελλάδα λόγω της μειωμένης έκτασης των καλλιεργειών συνεπώς και των αυξημένων μεταφορικών για την προσφορά των βιολογικών προϊόντων σε κάθε γωνιά της χώρας μας, οι τιμές πώλησης συχνά είναι διπλάσιες από αυτές των συμβατικών προϊόντων. Μια μέση λύση για τον Έλληνα καταναλωτή θα ήταν να αγοράζει από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων τα είδη ευρείας κατανάλωσης όπως για παράδειγμα γάλα ή τυρί. Αυτά τα τρόφιμα υπάρχουν στο καθημερινό μας τραπέζι συνεπώς διατρέχουμε σοβαρότερο κίνδυνο να συσσωρευτούν στο σώμα μας ορμόνες ή αντιβιοτικά που υπάρχουν στα συμβατικά αντίστοιχα τρόφιμα. Καλό θα ήταν επίσης κάποιες φορές να προτιμούμαι τα βιολογικά φρούτα ή λαχανικά τα οποία μπορεί μεν να είναι ακριβότερα αλλά σίγουρα θα μας αποζημιώσει η γεύση τους. Και τέλος, για όσους αγοράζουν αυστηρά συμβατικά τρόφιμα, προσπαθήστε να εναλλάσσετε τα σημεία πώλησης έτσι ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα κατανάλωσης τροφίμων από ένα μόνο παραγωγό. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται τις πιθανότητες να καταναλώνεται επανειλημμένως προϊόντα με αυξημένες ποσότητες λιπασμάτων ή αντιβιοτικών.