Λίπος: Ποιο είδος έχεις & πώς να το αντιμετωπίσεις

Λίπος στην κοιλιά, στα πόδια ή στα χέρια; Λίπος καλό ή κακό; Υπάρχει λίπος που είναι χρήσιμο; Πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν και τι πρέπει να κάνουμε για να το περιορίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι όλοι διαθέτουμε, λιγότερο ή περισσότερο, λίπος στο σώμα μας. Επειδή όμως δεν είναι όλα ίδια, πρέπει καταρχήν να τα γνωρίσουμε και να ενημερωθούμε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το καθένα.

1ο: Το υποδόριο λίπος

Που βρίσκεται; Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα μας μας. Και βρίσκεται παντού: Στην κοιλιά, στους γλουτούς, στα χέρια, στο πρόσωπο.

Χρήσιμο ή επικίνδυνο; Είναι χρήσιμο, γιατί αποθηκεύει ενέργεια και παρέχει στο σώμα μια απαραίτητη προστασία. Ταυτόχρονα, απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται λιπονεκτίνη, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της παραγωγής ινσουλίνης. Όμως, όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο μειώνεται η παραγωγή της ορμόνης κι έτσι ο οργανισμός δυσκολεύεται να ρυθμίσει σωστά την ινσουλίνη. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Πώς θα το περιορίσεις: Με συνδυασμό μείωσης θερμίδων και γυμναστικής. Ακόμη και η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο, βοηθούν πολύ.

2ο: Το σπλαγχνικό λίπος

  • Πού βρίσκεται; Δεν μπορούμε να το πιάσουμε ή να το αισθανθούμε με την ψηλάφηση, γιατί βρίσκεται πιο βαθιά στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και συσσωρεύεται στους κενούς χώρους ανάμεσα σε ζωτικά όργανα.
  • Χρήσιμο ή επικίνδυνο; Θεωρείται το «τοξικό» λίπος, καθώς εκκρίνει φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες ή κυτταροκίνες. Αυτές οι πρωτεΐνες επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής της ινσουλίνης και προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας.
  • Πώς θα το περιορίσεις: Η ισορροπημένη διατροφή είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά. Θα πρέπει να καταναλώνετε καθαρές πρωτεΐνες και να περιορίσετε την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών. Η αεροβική γυμναστική είναι ιδανική για την καύση πολλών θερμίδων, άρα και τον περιορισμό των αποθεμάτων λίπους.

3ο: Το καφέ λίπος

  • Πού βρίσκεται; Βρίσκεται κυρίως γύρω από τον λαιμό, το κλειδοκόκαλο και το στέρνο.
  • Χρήσιμο ή επικίνδυνο; Θεωρείται το «καλό» λίπος στο σώμα μας. Το καφέ λίπος είναι μεταβολικά ενεργό, γιατί όταν το σώμα εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, βοηθά να καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες). Το καφέ λίπος μας βοηθά επίσης να καίμε θερμίδες ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης.
  • Πώς θα το αυξήσεις: Είναι το μόνο είδος λίπους που πρέπει να αυξάνουμε στο σώμα σας, γιατί καταναλώνει ενέργεια, αντίθετα με τα δυο προηγούμενα είδη (λευκά) που αποθηκεύουν ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτη, η έκθεση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (περίπου 15 βαθμούς Κελσίου) για 10-15 λεπτά οδηγεί στην παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται ιρισίνη, η οποία φαίνεται να βοηθά τα λευκά λιποκύτταρα να συμπεριφέρονται ως καφέ λιποκύτταρα.

ΠΗΓΗ http://www.iform.gr