Τα 15.000.000 έφτασαν οι ασθενείς που ξεπέρασαν το AIDS

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι συμπληρώθηκε ο αριθμός των 15 εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι ξεπέρασαν οριστικά την ασθένεια του AIDS και διαβιώνουν πλέον υγιείς με τους δικούς τους ανθρώπους.

Μάλιστα, ο στόχος επιτεύχθηκε τον Μάρτιο, εννέα μήνες νωρίτερα απ’ ότι αρχικώς είχε οριστεί. Η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως είναι εφικτό να προσεγγίσει τον αριθμό ορόσημο στα τέλη του 2015, ωστόσο οι εξελίξεις αιφνιδίασαν ευχάριστα τις ομάδες μελέτης, αποδίδοντας νωρίτερα τα ευχάριστα αποτελέσματα.

Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή σημειώνει πως μεσολάβησαν αρκετές δεκαετίες έρευνας και επενδύσεων μεγάλων κεφαλαίων μέχρι να έρθει η στιγμή που θα υπάρχουν και θα κυκλοφορούν τα κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά αντιρετροϊκά σκευάσματα για τους ανθρώπους σε πραγματική ανάγκη και ειδικά για όσους νοσούν στην υποσαχάρια Αφρική.

Το 2000, όταν τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν τους πρώτους στόχους αντιμετώπισης του ιού, μόλις 700.000 άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με την επιτροπή, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τους οκτώ εκατομμύρια παγκοσμίως. Στην ίδια επίσης έκθεση αναφέρεται πως από το 2000 και έπειτα οι νέες λοιμώξεις ανά έτος έχουν περιοριστεί από τα 2,6 εκατομμύρια ανά έτος, στα 1,8 εκατομμύρια, ενώ αντίστοιχα και οι απώλειες από τον ιό έχουν περιοριστεί από τα 1,6 εκατομμύρια στα 1,2 εκατομμύρια.

Βάσει των στοιχείων, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν δαπανήσει το ποσό των περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2014.