Η Coca-Cola πολεμά την παχυσαρκία

H Coca-Cola, η μεγαλύτερη παραγωγός σακχαρούχων αναψυκτικών στον κόσμο, προτείνει τη δική της λύση στο οξύτατο πρόβλημα της παχυσαρκίας: για να διατηρηθούμε στο σωστό βάρος, θα πρέπει να ασκούμαστε περισσότερο και να ανησυχούμε λιγότερο για τον περιορισμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε.

Ο βιομηχανικός κολοσσός σύναψε συνεργασίες με διαπρεπείς επιστήμονες, οι οποίοι προωθούν το ίδιο μήνυμα μέσα από επιθεωρήσεις, συνέδρια ή social media. Μάλιστα, για να τους βοηθήσει, σύστησε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Global Energy Balance Network (Παγκόσμιο Δίκτυο Ενεργειακής Ισορροπίας), που προωθεί το μήνυμα ότι οι Αμερικανοί ασχολούνται υπερβολικά με το τι τρώνε και πίνουν και δεν ασκούνται αρκετά.

Βέβαια, οι ειδικοί σε θέματα υγείας διαφωνούν και επισημαίνουν ότι το μήνυμα της Coca-Cola είναι παραπλανητικό και, στην ουσία, αποτελεί προσπάθεια της εταιρείας να αποκρούσει την κριτική που ασκείται εναντίον της για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα αναψυκτικά της στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου II. Λένε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την οργάνωση για να πείσει την κοινή γνώμη ότι η φυσική άσκηση μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο της κακής διατροφής, παρότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η άσκηση επηρεάζει ελάχιστα το βάρος, συγκριτικά πάντα με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Αυτή η αντιπαράθεση σχετικά με τις αλήθειες και τα ψέματα της παχυσαρκίας έρχεται ενώ γίνονται προσπάθειες να φορολογηθούν τα αναψυκτικά με ζάχαρη, να αφαιρεθούν από τις καφετέριες των σχολείων και να απαγορευτεί η εμπορική προώθησή τους στα παιδιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο kathimerini.gr, η Coca-Cola δώρισε 1,5 εκατ. δολάρια στην οργάνωση, ενώ από το 2008 έχει χρηματοδοτήσει με 4 εκατ. δολάρια δύο από τα ιδρυτικά μέλη της, τον δρ Μπλερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και τον Γκρέγκορι Χαντ, πρύτανη της σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια. Ωστόσο στα social media, η οργάνωση αναφέρει πολλά και διάφορα. Πουθενά δεν φαίνεται, όμως, ότι στηρίζεται οικονομικά στην Coca-Cola.

Βέβαια, δεν είναι μόνον η Coca Cola που χρηματοδοτεί έρευνες για να προωθήσει τη συγκεκριμένη θέση. Η Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής και η Ακαδημία Διατροφής και Δίαιτας βρέθηκαν στο στόχαστρο δριμύτατης κριτικής για τη συνεργασία με εταιρείες όπως οι Kraft Foods, McDonald’s, PepsiCo και Hershey’s. Παλαιότερα, πολλοί διαιτολόγοι επικρίθηκαν για την είσπραξη αμοιβής από την Coca-Cola, προκειμένου να δείξουν ότι το αναψυκτικό είναι μια υγιεινή επιλογή.

Ο δρ Μπάρι Πόπκιν, καθηγητής Παγκόσμιας Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, υπογραμμίζει ότι η στήριξη της εταιρείας σε διαπρεπείς επιστήμονες θυμίζει τις τακτικές της καπνοβιομηχανίας που στρατολογούσε ειδικούς για να είναι «έμποροι αμφιβολιών» σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα.