Οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ για το ιό Ζίκα

Μέτρα πρόληψης και προστασίας για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές που εμφανίζεται ο ιός Ζίκα εξέδωσε το ΚΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες συνιστάται να λαμβάνονται συνεχή μέτρα για την αποφυγή των τσιμπημάτων από τα κουνούπια καθώς το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά και τη μέρα και τη νύχτα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στις αστικές περιοχές.

Επιπλέον, επειδή πρόσφατα επιβεβαιώθηκε  ότι ο ιός μπορεί αν μεταδοθεί και με το σπέρμα το ΚΕΛΠΝΟ συνιστά τη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής.

Για τις ευπαθείς ομάδες, όπως νήπια, έγκυες και ηλικιωμένους καθώς και τα άτομα με χρόνιες νόσους συνιστώνται μέτρα προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

Συγκεκριμένα για τις εγκύους ή στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συνιστάται αναβολή του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα του ιού ή στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αναβολή του ταξιδιού να λαμβάνονται πολύ αυξημένα μέτρα προστασία από το τσίμπημα των κουνουπιών.

Αναλυτικά οι ταξιδιώτες πρέπει να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του σώματος, να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σε χώρους που διαμένουν, να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος με ρούχα, να φορούν κάλτσες και κλειστά παπούτσια, να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τέλος μετά την επιστροφή τους από τις επικίνδυνες περιοχές να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες.