Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με δράσεις σε όλη την χώρα

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές θεωρίες, ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ‘60 και μέσα στην δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981. Το γεγονός ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως νόσος των ομοφυλοφίλων.

Πολύ σύντομα μετά το πρώτο κρούσμα, έγινε αντιληπτό ότι ο ιός είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενος και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και σεξουαλικές προτιμήσεις.

Το AIDS είναι μία από τις πιο φονικές επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2015), ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV (2015). Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».

Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2015, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για δέκατη συνεχόμενη χρονιά.

Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2015), όπως και στα παιδιά (150.000 το 2015).

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα έτσι και σήμερα στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στην ασθένεια που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τις χώρες όλου του κόσμου.

Ως προς τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων σχετικά με την 1ηΔεκεμβρίου σχεδιάστηκε παρέμβαση, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και Πρόγραμμα Δρόμου σε χώρους που συχνάζει η νεολαία.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων πατώντας εδώ

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης, διοργανώνει εκδηλώσεις και ενημερωτικές εκστρατείες που εντάσσονται στο πλαίσιο του «Μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης HIV/AIDS»και έχουν κεντρικό μήνυμα : «Αλυσίδα Ζωής- Δώστε τα χέρια»

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων στη Βόρεια Ελλάδα πατώντας εδώ