Το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή καταδεικνύουν αποτελέσματα ερευνών παγκοσμίως. Η μη σωστή λήψη των φαρμάκων τείνει να εξελιχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας και για πρώτη φορά στα ελληνικά φαρμακεία, πρόκειται να εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης με την αγωγή τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την εταιρεία NOUFIO, έχει σχεδιάσει ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας από τον φαρμακοποιό και συμμόρφωσης του ασθενή με την φαρμακευτική αγωγή με το όνομα TAKE CARE. Αντίστοιχα προγράμμα έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου και περιλαμβάνουν πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρνακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποίησης με τους χρήστες των φαρμάκων.

Η μη σωστή χρήση των φαρμάκων αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η οικονομική επίπτωση της μη συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 177 δισ. δολαρίων ετησίως και αντιστοιχεί σε 1,5 εκατ. περιστατικά νοσηλείας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.