Ελπιδοφόρα ανακάλυψη: Άλλο ένα όπλο κατά του ΑΙDS - Ελληνίδα μεταξύ των εφευρετών

Νέα μέθοδος κατά του AIDS ανακαλύφθηκε στην Γαλλία από ομάδα ερευνητών επιστημόνων. Η τεχνική στηρίζεται στην απομόνωση της πρωτεΐνης (CD32a), η οποία βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια των μολυσμένων Τ- ανοσοκυττάρων.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να εντοπίζουν τον ιό ΗΙV στο σώμα του ασθενούς, όταν είναι σε κατάσταση “ύπνωσης”, χωρίζοντας τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, απ’ εκείνα που έχει μολύνει ο ιός.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στον εντοπισμό των αφανών μολυσμένων κυττάρων, αλλά πιθανώς και σε κάποια νέα θεραπεία μελλοντικά. Οι τωρινές θεραπείες στοχεύουν τα κύτταρα του ασθενούς που παράγουν τον ιό, αλλά δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα αφανή μολυσμένα κύτταρα, που αποτελούν τον “τόπο” απ’ όπου ανεφοδιάζεται ο λανθάνον ιός.

Οι ερευνητές που συντέλεσαν στην ανακάλυψη, προέρχονται από τα Ινστιτούτα Παστέρ και INSERM, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μονσέφ Μπενκιράν, που έκαναν μελέτες σε 12 ασθενείς με AIDS και τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”. Οι ίδιοι είναι σε θέση πια να διακρίνουν ένα μολυσμένο κύτταρο από τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παραμένουν υγιή.

Το δεύτερο σκαλοπάτι θα είναι η συντομευμένη και στοσχευμένη καταστροφή των μολυσμένων κυττάρων, καθώς τα αντιικά φάρμακα εμποδίζουν τον HIV να εξαπλωθεί στο σώμα, αλλά δεν εξουδετερώνουν τελείως τον ιό, ο οποίος παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση επί χρόνια, χωρίς να γίνεται αντιληπτός.Όταν ο ασθενής σταματήσει την αγωγή, ο ιός μπορεί να αφυπνισθεί και να εξαπλωθεί ξανά, με συνέπεια οι ασθενείς να υποχρεώνονται σε φαρμακευτική θεραπεία καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους.

«Από το 1996 το όνειρό μας είναι να καταστρέψουμε αυτά τα κύτταρα όπου κρύβεται ο ιός, αλλά δεν είχαμε τρόπο να το κάνουμε, επειδή δεν μπορούσαμε να τον αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας.

Στη γαλλική ερευνητική ομάδα συμμετέχει και η ελληνικής καταγωγής Δρ. Χριστίνα Ψωμά, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πιέρ και Μαρί Κιουρί (Paris VI).