Κι όμως! Ο γάμος βοηθά τους άνδρες να επιβιώσουν μετά από μία χειρουργική επέμβαση

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο γάμος είναι το κλειδί για μία ευτυχισμένη και «πλήρη» ζωή… Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι ο γάμος «σκοτώνει» τον έρωτα και περιορίζει αρκετά την ελευθερία ενός ζευγαριού.

Πρόσφατη έρευνα, όμως αναδεικνύει μία θετική πτυχή του γάμου που, σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ.

Η έρευνα, λοιπόν αποκαλύπτει ότι οι παντρεμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση απ’ ότι οι εργένηδες.

Μεγάλο κίνδυνο παρουσιάζουν και οι διαζευγμένοι άντρες, καθώς, σύμφωνα, πάντα με την έρευνα, οι ίδιοι έχουν 76% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν έναν μετεγχειρητικό θάνατο από ότι οι άντρες που είναι παντρεμένοι ή και χήροι.

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 11.500 ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις (μη συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων στην καρδιά). Συνολικά, το 7,6% αυτών των ασθενών πέθαναν μέσα σε δύο χρόνια μετά τη χειρουργική τους επέμβαση, ενώ οι περισσότεροι ήταν διαζευγμένοι ή εργένηδες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χήροι άντρες τείνουν να διατηρούν ισχυρές σχέσεις και δεσμούς με τις οικογένειές τους, γεγονός που τους κατατάσσει να έχουν τα ίδια ποσοστά επιβίωσης με τους παντρεμένους άνδρες.

Οι διαζευγμένοι άνδρες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να χάσουν την επαφή με την οικογένεια τους και κατ’ επέκταση και τη στήριξή της.

Ο γάμος, από την άλλη δε φαίνεται να έχει την ίδια θετική επίδραση και για τις γυναίκες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Journal of Surgical Research, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει την προστατευτική επίδραση του γάμου σε μια μεγάλη ποικιλία χειρουργικών επεμβάσεων».