Η yoga σύμμαχος των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού

Μετά από τρεις μήνες συνεχιζόμενων μαθημάτων γιόγκα, μια ομάδα γυναικών από την Καλιφόρνια που ξεπέρασε το πρόβλημα καρκίνου του μαστού, ανέφερε σημαντικά μειωμένη κόπωση και αύξηση της αυτοπεποίθησης. Αντίθετα σε μια άλλη ομάδα γυναικών που ξεπέρασε το πρόβλημα καρκίνου του μαστού και που δεν έκανε καθόλου γιόγκα, συνέχισε να έχει κούραση και να αισθάνεται κατάθλιψη.

Η δρ Μάιρα Κάμπος, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν παρόμοια αποτελέσματα με προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τη γιόγκα σε σχέση με ασθενείς που αντιμετώπισαν τον καρκίνο.

Η επίμονη κούραση μετά από τη θεραπεία του καρκίνου διαρκεί χρόνια και είναι ένα κοινό σύμπτωμα με άγνωστη προέλευση, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επικυρωμένη θεραπεία.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του στρες με τεχνικές ή με ασκήσεις, μπορεί να μειώσει την κούραση μεταξύ των ασθενών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τον καρκίνο του μαστού.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύονται στο περιοδικό Cancer, δεν αποδεικνύουν ότι η γιόγκα προκάλεσε βελτιώσεις στα επίπεδα κόπωσης των γυναικών. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι και οι δύο ομάδες των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν παρόμοιες προσδοκίες για την θεραπεία τους και ίσως αυτό να ήταν μια πιθανή εξήγηση για την ομάδα της γιόγκα, δηλαδή ότι βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος το φαινόμενο «πλασέμπο».

Η Δρ Ζακλίν Μπάνασικ αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο της Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην κόπωση του καρκίνου μετά από μαθήματα γιόγκα και σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νοσηλευτών το 2010.