Οι τροφές που αυξάνουν τη χοληστερόλη - Στη λίστα και το κοτόπουλο

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό για να γνωρίζουμε πως τα τηγανιτά μας κάνουν κακό. Πλέον, αυτό αποτελεί γενική γνώση – το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγος αυτοέλεγχος, για να μην ξεφύγουμε από την υγιεινή μας διατροφή. Εκτός από τα τηγανιτά, όμως, ποιες είναι εκείνες οι τροφές, γεμάτες με αλάτι, κορεσμένα και τρανς λιπαρά που μπορούν να εκτινάξουν την χοληστερόλη μας στα ύψη;

Μπέργκερ

Ξεκινάμε από τον συνήθη ύποπτο. Όχι, το γεγονός ότι είναι κρέας και έχει μέσα μια φέτα μαρούλι, δεν το κάνει καλό. Τα περισσότερα burgers, ειδικά από μεγάλα εστιατόρια, περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού και λιπαρών. Καλύτερα να φτιάξετε τα δικά σας μπιφτέκια από άπαχο κρέας, ή ακόμα και από λαχανικά.

Μακαρόνια με τυρί

Υπάρχει πιο γρήγορο, πιο ανακουφιστικό πιάτο από μια μεγάλη μακαρονάδα, φορτωμένη με τυρί; Όχι, και γι’ αυτό μας πονάει να το λέμε. Τα κανονικά μακαρόνια μας προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες, και το τυρί μπορεί να είναι πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, αλλά οι περισσότερες θερμίδες του προέρχονται από λιπαρά. Μη μιλήσουμε για κρέμα γάλακτος και λοιπά συνοδευτικά.

Παγωτό

Υπάρχουν υγιεινές επιλογές. Όπως παγωτό με χαμηλά λιπαρά. Ή γρανίτες. Αλλά τα περισσότερα παγωτά που θα βρούμε στο εμπόριο είναι επικίνδυνα για τις τιμές της χοληστερόλης μας. Μπορείτε, όμως, να φτιάξετε μια λιγότερο ένοχη και εξίσου νόστιμη εναλλακτική, με γιαούρτι 0% και κατεψυγμένα φρούτα, στο μπλέντερ.

Μπριζόλες

Δεν είναι όλες οι μπριζόλες φτιαγμένες όμοιες, αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι και οι πιο… λάθος. Για παράδειγμα, τα πλευρά περιέχουν περισσότερο από 50% των κορεσμένων λιπαρών που χρειαζόμαστε σε μία ημέρα. Αν θέλετε κόκκινο κρέας, επιλέξτε μόνο τις πιο άπαχες περιοχές, και μαγειρέψτε τις καταλλήλως, με μερικά μυρωδικά στο γκριλ, για να κόψετε πολλές ενοχές από την απόλαυσή σας.

Κοτόπουλο

Δεν πρόκειται να σας πούμε να μην τρώτε κοτόπουλο. Είναι η πιο άπαχη επιλογή που έχουμε για ζωική πρωτεΐνη. Αρκεί, βέβαια, να μένουμε πιστοί στο φιλέτο από στήθος, μαγειρεμένο υγιεινά. Συνεπώς, ο μοναδικός σκοπός αυτής της παραγράφου είναι να σας θυμίζει ότι μπούτι, φτερούγα και (ειδικά) πέτσα, καλό θα ήταν να φύγουν από το μενού.

Τι συμβαίνει με τα αυγά;

Συνέχεια μιλάμε για τα αυγά, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, επειδή τα τελευταία χρόνια τα έχουμε βγάλει από την επικίνδυνη λίστα, και μπορούμε να τα απολαύσουμε και να προσλάβουμε τα τεράστια οφέλη που έχουν για εμάς. Και πάλι, όμως, χρειάζεται προσοχή. Τα αυγά είναι πολύ υγιεινά για εμάς, αρκεί να μην τα τηγανίζουμε και να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζωικού λίπους την υπόλοιπη ημέρα. Συνεπώς, αυγό για πρωινό; Ακόμα περισσότερα λαχανικά στα υπόλοιπα γεύματα.

Πηγή: iatronet.gr