Έξαρση της γρίπης και στη χώρα μας -Τι να κάνουμε για να προφυλαχθούμε

Αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός, για την πρόληψη και προστασία μας από τις επιθέσεις του ιού. Στη χώρα μας υπάρχει το τετραδύναμο εμβόλιο που προστατεύει τους ανθρώπους από όλα τα στελέχη της γρίπης.

Αν και στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ο αριθμός των περιστατικών είναι σε χαμηλά επίπεδα, το γεγονός ότι από τις πρώτες μέρες του 2018 επτά εκατομμύρια Ιταλοί νόσησαν καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης.

Με βάση το ΚΕΕΛΠΝΟ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυριαρχούν είναι ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1.

Να σημειωθεί πως αντισώματα θεωρείται ότι έχουν και όσοι κατά την περίοδο 2016-2017 νόσησαν από τα συγκεκριμένα στελέχη. Από την άλλη, όμως, ο βαθμός προστασίας ενός ανθρώπου έχει σχέση και με την κατάσταση υγείας του. Για παράδειγμα, ένα νέο υγιές άτομο, με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα έχει μεγαλύτερη προστασία από μεγαλύτερους ανθρώπους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενήσει.

Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο όταν κάποιος που νοσεί βήχει, φταρνίζεται ή μιλά, καθώς με τον τρόπο αυτό μεταφέρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων, αλλά και από τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που ενδέχεται να αγγίξει. Οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό, αφού έχουν κάποια συμπτώματα, για μία μέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες. Αντίθετα τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να τον μεταδώσουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ωστόσο, ο ψυχρός καιρός και η συχνή επαφή με ασθενείς βοηθούν στην γρηγορότερη μετάδοση της γρίπης.

Βασικά στοιχεία για την αποφυγή της γρίπης

1. Αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς.
2. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χωρίς να παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια.
3. Να μην αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα.
4. Όταν φτερνιζόμαστε πρέπει να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο. Αν δεν έχουμε, προτιμάμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε στο εσωτερικό του αγκώνα.
5. Να αερίζουμε καλά τους κλειστούς χώρους.