Βία προς τα ζώα... συνεπάγεται ψυχοπάθεια

Ως ενδείξεις μιας επικίνδυνης ψυχοπάθειας, έχουν προ πολλού αναγνωριστεί οι βίαιες πράξεις ανθρώπων προς τα ζώα οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο εκεί.

Ο ανθρωπιστής Δρ. Άλμπερτ Σβάϊτσερ έγραψε: «Όποιος έχει συνηθίσει να θεωρεί τη ζωή ενός ζώντος πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να φτάσει επίσης και στην ιδέα για ευτελείς ανθρώπινες ζωές»

«Οι δολοφόνοι … πολύ συχνά αρχίζουν με το να σκοτώνουν και να βασανίζουν ζώα σαν παιδιά», σύμφωνα με τον Robert K. Ressler, που ανέπτυξε τα προφίλ «σειριακών δολοφόνων» (serial killer) για το FBI.

Κοινωνιολόγοι, νομοθέτες, και δικαστήρια, πεπεισμένοι μετά από πολλές έρευνες, “μας φωνάζουν” ότι οι πράξεις βίας προς τα ζώα απαιτούν και αξίζουν την προσοχή μας. Αυτές οι πράξεις μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας βίαιης παθολογίας που περιλαμβάνει και ανθρώπινα θύματα.

Η κακοποίηση ενός ζώου δεν είναι απλά ένα μικρό λάθος ή μια άτυχη στιγμή. Δεν είναι απλά το αποτέλεσμα ενός μικρού ελαττώματος της προσωπικότητας ενός κακοποιητή αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα μιας βαθιάς νοητικής διαταραχής. Έρευνες στον τομέα ψυχολογίας και εγκληματολογίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν πράξεις βίας προς τα ζώα δεν σταματάνε εκεί – πολλοί από αυτούς συνεχίζουν και στους συνανθρώπους τους.

Το FBI έχει ανακαλύψει ότι ένα ιστορικό βίας προς ζώα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που τακτικά εμφανίζονται στα αρχεία του κομπιούτερ τους για κατά συρροή βιαστές και δολοφόνους, και το πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς.

Σε έρευνα που διεξήγαγαν το Πανεπιστήμιο Northeastern και το SPCA στη Μασσαχουσέτη ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα εναντίον ανθρώπων. Η πλειοψηφία των τροφίμων που είχαν προγραμματιστεί για εκτέλεση για φόνο στο σωφρονιστήριο San Quentin της Καλιφόρνιας, «έκαναν εξάσκηση» των εγκλημάτων τους πάνω σε ζώα, σύμφωνα με τον διευθυντή του ιδρύματος.

Διάσημοι δολοφόνοι

Ως παιδί, ο σειριακός δολοφόνος και βιαστής Ted Bundy – που τελικά καταδικάστηκε για 2 φόνους αλλά ήταν ύποπτος για τις δολοφονίες περισσότερων από 40 γυναικών – βίωσε τη βία του πατέρα του προς τα ζώα, και, στη συνέχεια, και ο ίδιος βασάνιζε ζώα.