Πολλά μέτωπα ανοιχτά

Η κυβέρνηση μπαίνει σε μια μάχη έχοντας απέναντι της πολλούς εχθρούς, μερικοί εκ των οποίων διαθέτουν μεγάλη οικονομική δύναμη και πολιτική επιρροή, είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους και δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, ακόμη και τα πιο βρόμικα, ώστε να ακυρώσουν τη στρατηγική της.

Το αντικυβερνητικό μέτωπο συγκροτούν: Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης που δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμια τους. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα μέσα που υποψιάζονται ότι με τις αλλαγές που θα έρθουν θα απειληθούν οι δουλειές τους και είναι ευάλωτοι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Τα κόμματα του παλιού δικομματισμού που ξεπληρώνουν γραμμάτια. Τα μικρότερα κόμματα που φοβούνται ότι το σημερινό καθεστώς της διαπλοκής θα αντικατασταθεί από ένα άλλο καθεστώς διαπλοκής. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των επαγγελματιών του χώρου οι οποίες, αφού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και απέτυχαν παταγωδώς να προστατεύσουν στοιχειωδώς τα μέλη τους από τις βίαιες επιθέσεις (ετσιθελικές μειώσεις μισθών, κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, λεηλασία δικαιωμάτων, απεργοσπαστικοί μηχανισμοί), αποφάσισαν να ανησυχήσουν για το ενδεχόμενο να παραβιαστούν οι θεσμοί και το Σύνταγμα.

Οι ιδιοτελείς επιδιώξεις των εργοδοτών και των κομμάτων, συναντιούνται με την αγωνία των εργαζομένων και έτσι διαμορφώνεται μια ισχυρή δύναμη κρούσης. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιπαρατάξει τη βούληση της να δράσει και τους 153 βουλευτές της που σ’ αυτό το ζήτημα θα είναι μπετόν.

Και η κοινωνία; Νομίζω ότι είναι αλλού: στα μπλόκα οι αγρότες, στους δρόμους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στην αβεβαιότητα οι συνταξιούχοι, στην ανασφάλεια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στην απελπισία οι άνεργοι.

Για όλους αυτούς το πώς θα ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο είναι, στην παρούσα φάση, δευτερεύουσας σημασίας θέμα. Και το χειρότερο; Οι περισσότεροι ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στη χώρα από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.efsyn.gr