Ποιον εξυπηρετούν οι εκλογές;

Αν είναι σωστή η αποτίμηση που έκανε στην πρώτη σελίδα της έγκριτη εφημερίδα -το επιτελείο της οποίας τραπέζωσε τη Δευτέρα τον πρόεδρο της ΝΔ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα “να κυβερνήσει, ή να προσφύγει σε εκλογές”. Το δίλημμα αν πράγματι διατυπώνεται έτσι σοκάρει. Δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εκλογές; Και αν τις κερδίσει;

Δεν είναι σχήμα λόγου. Το χειρότερο που μπορεί να πάθει αυτή τη στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι να βρεθεί στο μέγαρο Μαξίμου. Την επόμενη θα πρέπει να έχει απαντήσεις στα ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει ο Τσίπρας.

Πχ να πείσει την τρόικα σ’ αυτά που δεν μπορεί να την πείσει η σημερινή κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα να πείσει και τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο δρόμο. Μόνο ένας μάγος μπορεί να τα κάνει και τα δυο. Αλλά μάγοι δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο.

Η οποιαδήποτε αναφορά του προέδρου της ΝΔ σε εκλογές, αν έγινε, αποτελεί στρατηγικό πολιτικό λάθος. Όχι επειδή η χώρα έχει κυβέρνηση με πρόσφατη λαϊκή εντολή. Και πέρυσι είχε αλλά οι εκλογές έγιναν. Ούτε γιατί θα συνιστούσε προχειρότητα εκ μέρους του να θεωρήσει ότι η ΝΔ που παρέλαβε είναι σε θέση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αυτή τη στιγμή.

Η εμπλοκή του σε οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές είναι στρατηγικό λάθος κυρίως γιατί οι εκλογές είναι στρατηγικό πλεονέκτημα του αντιπάλου του. Για την ακρίβεια είναι η εναπομείνασα προσωπική διέξοδος για τον Αλέξη Τσίπρα. Καθώς η κατάσταση γίνεται εκ των πραγμάτων όλο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη και η αποτυχία της κυβέρνησής του προκύπτει νωρίτερα από κάθε φυσιολογική πρόβλεψη, δεν έχει πολλά χαρτιά στα χέρια του.

Μπορεί ενδεχομένως να κάνει ανασχηματισμό, ενδεχομένως σε συνδυασμό με κάποιου είδους διεύρυνση. Αλλά δεν θα βρει τις απαντήσεις που δεν έχει. Συνεπώς δείχνει όλο και πιο λογικό να παραδώσει την εξουσία δια των πρόωρων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας θα τελειώσει έτσι. Αλλά ο ίδιος ως πολιτικό πρόσωπο θα διασωθεί και -καθώς είναι μόλις 42 ετών- θα κρατήσει το δικαίωμα της επιστροφής στο μέλλον. Αφού η κρίση καταπιεί κάμποσες κυβερνήσεις ακόμη…

Από αυτή την άποψη ενδεχόμενο φλερτ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκλογές λειτουργεί συμπληρωματικό με την επιλογή του Πρωθυπουργού να κάνει εκλογές όταν θα είναι σίγουρος ότι… θα τις χάσει.

Συνειδητά ή όχι, ο πρόεδρος της ΝΔ τον διευκολύνει εκλογολογώντας. Μόνο που επειδή η πολιτική είναι ένα είδος πολέμου με κόμματα, ισχύει ο κανόνας του στρατηγού Πάτον: “Το θέμα δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου , αλλά να κάνεις τους άλλους να πεθάνουν για τη δική τους”…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr