Η αριστερή "φούσκα" έτοιμη να σκάσει…

Η κυβέρνηση Τσίπρα, η πλέον αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική των τελευταίων ετών αποδεικνύεται μια “φούσκα”. Έχει εφαρμόσει το πιο σκληρό μνημόνιο αλλά έχει υπογράψει και δεσμευτικές συμφωνίες όπως τα 99 χρόνια της συνδιοίκησης της δημόσιας περιουσίας με τους δανειστές στο πλαίσιο του Υπερταμείου που δύσκολα θα υπέγραφε οποιοσδήποτε εχέφρων μνημονιακός “μενουμευρωπαίος”.

Η έλλειψη της ιστορικής επίγνωσης σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου οδήγησε την κυβέρνηση στη μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα 200 χρόνια του νεοελληνικού κράτους.

Δεν συζητάμε το θέμα αν η δημόσια περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα προς όφελος του συνόλου του ελληνικού λαού υπό την επιστασία των δανειστών και εταίρων παρά τον ασφυκτικό έλεγχο της εγχώριας κομματικοκρατούμενης κλεπτοκρατίας, αλλά υπό το πρίσμα της εκχώρησης κυριαρχίας, με μια δομή που θυμίζει αποικιοκρατία.

Αρκετοί στην κυβέρνηση και εκτός αυτής πιστεύουν πως αφού το πολυνομοσχέδιο της πρώτης αξιολόγησης πέρασε από τη Βουλή, η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο για να εξαντλήσει  την τετραετία.

Αυτό θα ήταν απολύτως φυσιολογικό σε μια κατάσταση ομαλής συντήρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ελάχιστες ενδείξεις όμως υποστηρίζουν πως τους επόμενους μήνες η οικονομία θα κινηθεί καλύτερα από το πρώτο τρίμηνο που αποδείχτηκε από τα χειρότερα των τελευταίων ετών.

Αν στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονταν την κατάσταση στην οποία η παρουσία τους έχει οδηγήσει την οικονομία και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν από το Φθινόπωρο το αργότερο οι συνέπειες, θα ήταν πιο προσεκτικοί και το πιθανότερο είναι να επέλεγαν την ηρωική έξοδο με πρόωρες εκλογές την περίοδο που διανύουμε.

Η κυβέρνηση της αριστεράς όμως φαίνεται πως έχει με την οικονομία τόσο καλή σχέση όση οι γορίλες με το μπαλέτο.  Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου  του 2016 δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πού βρισκόμαστε και πού πάμε:

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

* Μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%.

* Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Η στήλη είναι τους τελευταίους μήνες αλλά και από πέρυσι από τις πλέον απαισιόδοξες φωνές σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, της κυβέρνησης και της χώρας. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες.  Τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας 2016 (προκύπτουν βάσει των επιδόσεων της προηγούμενης χρονιάς, εν προκειμένω του 2015) την οποία καταρτίζει το IMD, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 56η θέση, από την 50ή στην έκθεση του 2015, μεταξύ 61 χωρών.  Κάτω από την Ελλάδα απομένουν χώρες όπως η Μογγολία, η Ουκρανία που σπαράσσεται από εμφύλιο, ενώ τελευταία είναι η Βενεζουέλα.

Στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αδιαφορούν για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατάρρευση της αποδοχής της κυβέρνησης και του ιδίου. Σωστά κατά μια έννοια θεωρούν πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές και στο βαθμό που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 είναι συμπαγής τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει τη νομή των προνομίων της εξουσίας.

Τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας στους πρώτους μήνες του 2016 δείχνουν μη αναστρέψιμη πορεία προς την κατάρρευση. Οι δημοσκοπήσεις επίσης δείχνουν συσσώρευση οργής από την εξαπάτηση της κοινωνίας, την κακή (ερασιτεχνική) διαχείριση, την κομματοκρατία, τους συμβιβασμούς με την ολιγαρχία κλπ. Ο συνδυασμός της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης με την απογοήτευση από την πολιτική και ηθική χρεοκοπία της κυβέρνησης δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό.

Όταν το εύφλεκτο υλικό είναι παντού ένα σπίρτο αρκεί…  Η κυβέρνηση μοιάζει με “φούσκα” μεθανίου εν μέσω αναμμένων κεριών και σπινθήρων.

Το χειρότερο όλων είναι πως ακόμη δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται πού ακριβώς βρίσκονται.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr